Menu

15 februari exclusief bezoek: De Brugse Weylerkazerne en het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten

Op het programma

Tijdens deze uitzonderlijke activiteit in Brugge tonen we je twee totaal andere vormen van erfgoedbeheer. Twee gelijkaardige sites, 17de-18de eeuwse kloosterpanden, die bovendien in dezelfde straat gelegen zijn en waar toch op zo'n andere manier mee wordt omgegaan. Dat levert ongetwijfeld boeiende gesprekken op tijdens het afsluitend koffiemoment in de prachtige refter van het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten.

Weylerkazerne Brugge

Twee uitzonderlijke plekken met een unieke invulling

  • De Weylerkazerne: Projectontwikkelaar VDD Project Development gaat op zoek naar hoe ze deze site kunnen uitbouwen met respect voor de erfgoedwaarde én met een economisch rendement. Het resultaat? 42 wooneenheden en appartementen. Het klooster heeft een bewogen geschiedenis: het deed nog dienst als legerkazerne en was de laatste 10 jaar een berucht kraakpand in de Brugse binnenstad. Mede dankzij dit project wordt deze voormalig verloederde buurt opgewaardeerd tot hip stadskwartier.
  • Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten: Dit prachtig erfgoed in de Brugse binnenstad blijft tegenwoordig goed verborgen voor bezoekers, maar ooit was deze site druk bewoond. Nu leven er nog zes paters, en groeit het besef dat er iets met deze plek moet gebeuren om de toekomst veilig te stellen. Daarom participeren de paters in vzw Sacred Books. Zij werken momenteel hard aan de uitwerking van een parcours, ticketsystemen, scenografie en openen de deuren op 20 februari. Leden van Open Monumenten krijgen een exclusieve preview.