Menu

4 erfgoedplekjes waar de natuur zich van haar mooiste kant laat zien

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen

Erfgoed en natuur gaan hand in hand, en dat bewijzen deze 4 plekken. Je wordt er geconfronteerd met een harmonieus samengaan van menselijke en natuurlijke fenomenen.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen

De Kapel-in-het-groen

Midden in het Meerdaalwoud vind je tussen de statige bomen een prachtig kapelletje. De Kapel van Steenbergen staat op de plek waar ooit een oude eik groeide met een miraculeus Mariabeeldje. Tot op vandaag is de kapel-in-het-groen een plek waar mensen graag komen. Het 17de-eeuwse kerkmeubilair, de oude wandschilderingen en de talrijke schilderijen laten een indruk achter bij iedere bezoeker. Een stille koesterplek waar de kleuren van de natuur écht tot hun recht komen.

Tumulisites

Mysterieuze heuvels

In Gingelom vind je de grootste concentratie Gallo-Romeinse tumuli, of grafheuvels, van Vlaanderen. De grafmonumenten sieren het landschap al sinds de tweede eeuw na Christus. Bij elke heuvel vind je een bankje om even uit te rusten en een infobord voor meer uitleg. Ideaal voor fietsers of wandelaars met een voorliefde voor erfgoed! Wie er een extra bijzondere uitstap van wil maken, kan de plek ook ontdekken met een huifkar.

Donkmeer

De eendenkooi van Berlare

Het Donkmeer in Berlare is sinds jaar en dag een echte trekpleister voor wandelaars, fietsers, dagjesmensen en zelfs landschapsschilders. Maar wist je dat het grote meer oorspronkelijk gegraven werd voor de ontginning van turf? Die brandstof was voor boeren in de 17de en 18de eeuw een erg waardevol levensmiddel. Vergeet tijdens je wandeling rond het Donkmeer ook zeker de historische eendenkooi niet te bewonderen: een niet te missen stuk erfgoed!

Hobos Grote Hof

Landgoed Hobos

Het landgoed Hobos bestaat uit een uniek en afwisselend landschap van bossen, weilanden, vijvers, boomgaarden, houtkanten en een oud gebouwencomplex met moestuin en parkelementen. Gedurende de voorbije eeuw heeft het landschap geen ingrijpende wijzigingen ondergaan, waardoor het landgoed ook vandaag nog een uitzonderlijk gaaf en structureel geheel vormt.