5 monumenten die de natuurelementen overleefden

Het noodlot kan snel en verwoestend zijn. Zelfs in Vlaanderen raken monumenten soms slaags met Moeder Natuur. Ze laten zich evenwel niet kennen en dankzij de inzet van velen verrijzen ze weer uit hun as. Wij zoeken vijf monumenten op die de natuurelementen overleefden.

1. Maagdentoren van Zichem

Een afschuwelijke bliksem sloeg begin 20ste eeuw een enorm gat in de toen al fel verwaarloosde Maagdentoren van Zichem.  De 14e -eeuwse donjon deed in die tijd dienst als koeienstal. Op 1 juni 2006 werden de inwoners van Zichem opgeschrikt door het geraas van een deel van de toren die instortte. Dankzij de inspanningen van een vzw en van de voormalige eigenaar agentschap Onroerend Erfgoed werd deze historische grenstoren – tussen het hertogdom Brabant en het graafschap Loon – gerestaureerd. Het gat werd gedicht met grijze baksteen.

De toren kreeg zijn naam door een legende. De heer wou niet dat zijn dochter ‘bezoedeld’ werd en sloot ze daarom op in de toren. In een vlaag van zinsverbijstering verdronk hij haar in de Demer zodat ze eeuwig maagd zou blijven.  Sinds Open Monumentendag  2015 kan je de toren bezoeken. Je kan als wandelaar de toren beklimmen en word je beloond met een prachtig uitzicht op de Demerbroeken. 

Als lid van Open Monumenten krijg je een gratis exemplaar van het fotoboek ‘De tijd verbeeld’ met een foto van de Maagdentoren voor de instorting in 2006.

2. Zoo van Antwerpen

Dinsdag 11 januari 1881 was een bijzonder triestige dag in de geschiedenis van de Antwerpse Zoo.  Bij een brand lieten toen 79 apen het leven, waaronder een prachtige orang-oetang. De vijfde oudste dierentuin van Europa liet zich echter niet kennen. Dankzij giften van de vele avonturiers die Afrika doorkruisten, wist de Zoo zijn collectie apen al snel weer op peil te brengen.

Een bezoek aan de 175-jarige Zoo is tegelijk een rondreis door de geschiedenis van België. In de Zoo staan verschillende historische gebouwen, zoals de Egyptische en de Moorse Tempel, het Aquarium en het Jubileumcomplex.

Als lid van Open Monumenten krijg je 2,50 euro korting op het standaard individueel kassatarief.

4. Gravensteen in Gent

Eén omgevallen kaars kon in de middeleeuwen voor veel rampspoed zorgen. In 1176 brandde het mottekasteel nabij het Gentse Patershol af. Vier jaar later gaf Filips van de Elzas opdracht tot de bouw van het indrukwekkende Gravensteen. Deze waterburcht werd het symbool van de grafelijke macht. Het kasteel is nu de populairste trekpleister in de Gentse binnenstad. Binnen zijn dikke muren vind je er een gerechtsmuseum waar tientallen middeleeuwse foltertuigen staan opgesteld. Boven op de kantelen en de donjon heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

 

4. Neanderthalersite in Veldwezelt

Een uitzonderlijk zware regenbui gooide in september 2014 roet in het eten bij de opening van de Neanderthalersite in Veldwezelt , deelgemeente van Lanaken. De archeologische site raakte beschadigd en de opening moest uitgesteld worden tot juni 2015. Nu wordt de grotendeels overdekte site maandelijks gecontroleerd door Monumentenwacht zodat we nog lang kunnen genieten van deze unieke plek.

Je maakt er een wandeling doorheen tienduizenden jaren geschiedenis. Er zijn sporen van oerossen en van Neanderthalers die er een vuurtje kwamen stoken. In de aardlagen zie je even goed de sporen van warme en koude periodes. Superinteressant en uniek!

Als lid van Open Monumenten krijg je een gratis Archeomagazine dat volledig aan de Neanderthalersite gewijd is.

5. Abdij Ten Duinen in Koksijde

In de middeleeuwen was nog geen sprake van onze loodrechte kustlijn zoals we die nu kennen. De zee brak regelmatig door de dijken. De cisterciënzers van Abdij Ten Duinen in Koksijde werden tussen 1265 en 1285 meermaals geconfronteerd met overstromingen. Het zijn zij die voor het eerst het woord ‘polder’ gebruikten in hun teksten als een op de zee veroverd stuk land.

Een bezoek aan de abdijruïnes is een wonderlijke belevenis. Deze ooit welvarende en zeer invloedrijke abdij bevindt zich nu in het prachtige natuurlijke duinendecor in Koksijde. Met een virtual realitybril op waan je je zo in het middeleeuwse abdijleven.

Als lid van Open Monumenten kan je er je bon inruilen voor 1 x gratis toegang.  Met je lidkaart kan je punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel.

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)