Menu

5 mysterieuze ondergrondse monumenten

Grotten van Kanne

Ondergrondse monumenten ontsnappen wel eens aan het zicht, maar zijn daarom niet minder bijzonder! Door het mysterie van hun onzichtbaarheid prikkelen ze de nieuwsgierigheid van bezoekers. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel... 

Sint-Hermescrypte

1. Sint-Hermescrypte

Deze 11de-eeuwse Romaans-Gotische crypte is hét architecturaal pronkstuk van Ronse. In de middeleeuwen diende de crypte als bewaarplaats van de relikwieën van Sint-Hermes. Ronse werd dan ook een drukbezocht bedevaartsoord. 

Als lid van Open Monumenten geniet je hier € 1 korting bij een bezoek. Heb je na je bezoek aan de crypte nog tijd over? Met je Open Monumentenkaart geniet je ook €1 korting op een combiticket voor Must en de crypte. 

Keizersbastion

2. Het Keizersbastion

Wist je dat je in Antwerpen zomaar kan parkeren naast de resten van de 16de-eeuwse Spaanse omwalling van de stad? In de ondergrondse parkeergarage 'Nationale Bank' op niveau -3 vind je Het Keizersbastion terug. Zeker een bezoekje waard na een dagje winkelen of na een stevig stadsbezoek.

Als Open Monumentenlid krijg je op vertoon van je lidkaart een korting van 10% op publicaties van de dienst archeologie van de stad Antwerpen.

Grotten van Kanne

3. De grotten van Kanne

Als je denkt ‘onder de grond’, denk je spontaan aan ‘grotten’. De Grotten van Kanne bieden een ondergrondse wandeling aan onder het gelijknamige verborgen dorpje in de heuvels van Limburg. Er wordt op dit moment zelfs nog geleefd! Ontsnap even aan de hectiek van boven de grond en ontdek prachtig afgewerkte grotten. 

Als lid van Open Monumenten krijg je op vertoon van je lidkaart €1 korting bij deelname aan een rondleiding, inclusief degustatie van het grottenbier. 

Sint-Antoniuskapel

4. De Sint-Antoniuskapel

In de Sint-Antoniuskapel in Leuven liggen de resten van de heilige Pater Damiaan. De geschiedenis van de kapel gaat terug tot de 14de-eeuw. In de 19de-eeuw kregen de Paters van de Heilige Harten in hun bezit.  

Jozef De Veuster trad in bij de Paters van de Heilige Harten in Leuven en vertrok van daaruit op zijn missies. Zijn lichaam kreeg een laatste rustplaats in de Sint-Antoniuskapel. 

De Ruien

5. De Ruien

In de middeleeuwen zorgden De Ruien voor watervoorziening van de stad Antwerpen. Later werden ze overdekt, en gebruikt als riool. Vandaag is een bezoek aan dit ondergrondse gangenstelsel een geliefde uitstap voor iedereen die de stad bezoekt. Wist je dat leden van Open Monumenten hier hun bon kunnen ruilen voor 1x gratis toegang? 

Leden van Open Monumenten kunnen naast een bon ruilen, hier ook punten sparen en omruilen tegen een ander interessant voordeel.