Menu

5 trein- en tramsites waar altijd wat te beleven valt!

Stoomtrein Dendermonde Puurs

In eerste klasse langs Baasrode, Sint-Amands en Puurs

Stoomtrein Dendermonde-Puurs

Neem plaats op de houten of pluchen banken in 1e, 2de of 3de (!) klas, terwijl de stoomlocomotief zich sissend in beweging zet. Het geschal van de stoomfluit is het startsein van een onvergetelijke tocht door het Scheldeland en Klein-Brabant. 14 kilometer lang kronkel je doorheen de prachtige natuur. Langs het traject vind je interessante bezienswaardigheden en pittoreske dorpjes die makkelijk te bereiken zijn. Op de trein kan je ook je fiets meenemen!

Op de vertrekplaats Baasrode-Noord kan je de authentieke locomotieven en rijtuigen bewonderen. Waan je terug in de tijd terwijl de stoomtrein je tussen Baasrode en Puurs langs de dorpjes Sint-Amands en Oppuurs vervoert.

 

Tramsite Schepdaal

De allerlaatste buurtspoorwegstelplaats van België

Tramsite Schepdaal

We hebben er nog één in België: een site die integraal bewaard bleef als buurtspoorwegstelplaats. Op deze plek vonden trams onderdak en werden ze hersteld, was het trampersoneel thuis en stapten reizigers op. Schepdaal lag op de drukke lijn voor personen- én goederenvervoer tussen Brussel en Ninove, die ook het Pajottenland bereikbaar maakte.

De historisch erg waardevolle trams – met zelfs een koninklijk rijtuig! – staan hier weer veilig. De beschermde site bestaat sinds 1887 en is nu in erfpacht van Herita.

 

Station Racour

Logeren in een trein

Station Racour

In Landen, op het meest zuidelijk puntje van het Hageland, grenzend aan Haspengouw en pal op de taalgrens bevindt zich het voormalig treinstation van Racour. Het gerestaureerde treinstation van Racour biedt haar gasten een karaktervolle vijfsterren vakantiewoning aan. 

Je kan ook logeren in één van de twee gerenoveerde treinwagons die werden ingericht als unieke treinvakantiewoningen met alle comfort en luxe. In zo'n M2 rijtuig van de Belgische spoorwegen kan je met zes personen heerlijk op vakantie komen. De meest recente restauratie is die van de beschermde trekkershut, een klein maar fijn logement voor de meer avontuurlijke natuurliefhebbers.

 

Stoomcentrum Maldegem

Gegarandeerd een onvergetelijke reis

Stoomcentrum Maldegem

Stap in en maak een onvergetelijke reis naar het verleden doorheen het prachtige Meetjesland! De historische treinen worden getrokken door echte stoomlocomotieven waarvan de oudste meer dan 120 jaar oud is! Je kan ook meerijden met motorwagens waar je een kijkje kan nemen in de stuurpost van de treinbestuurder.

De stoomtrein vertrekt vanuit het station van Maldegem. Dit beschermde station werd gebouwd in 1863 en gerestaureerd in 2015. Onderweg naar Eeklo rijdt de stoomtrein over het schipdonkkanaal via de beschermde ophaalbrug uit 1947. Het Stoomcentrum Maldegem bezit de grootste collectie stoomlocomotieven in Vlaanderen waarvan er 2 erkend zijn als Vlaams topstuk.

 

Brouwerij Remise 56

Genieten van een drankje in een oude tramstelplaats

Remise 56

Dit authentieke pand werd gebouwd in 1907 om dienst te doen als stelplaats voor de locomotieven en de passagiersrijtuigen van de tramlijn Diest - Koersel. Aanvankelijk werd hier de stoomtram gestald (jawel, stoomtram!), daarna kwamen de gemotoriseerde rijtuigen. In 1954 werd de tramlijn vervangen door een busdienst, de trams in de stelplaats maakten dus na bijna vijftig jaar plaats voor bussen.

Vanaf 2001 stond het gebouw leeg. Enkele jaren geleden leek dit gebouw nog bestemd voor de sloophamer, maar de huidige eigenaars renoveerden het grondig, met respect voor de eigenheid en het verleden. Sinds juni 2016 is er in de voormalige stelplaats een kleine brouwerij en een grand café gevestigd. De brouwerij en het café kregen de naam "Remise 56". Een leuke verwijzing naar het verleden aangezien remise een vakterm is voor stelplaats.