Menu

6 monumentale plekken om te voet of met de fiets te verkennen

Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels

Sportieve erfgoedliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij één van deze zes monumenten pal in de natuur. Ontdek op je eigen tempo de natuurpracht in en rond deze bijzondere monumenten. Vergeet niet om onderweg even te pauzeren om te genieten van het prachtige uitzicht!

Wegens coronamaatregelen zijn erfgoedplekken gesloten of hanteren ze bijkomende maatregelen. Neem steeds contact op met de locatie om te informeren of bezoek mogelijk is.

Connecterra

Connecterra: Nationaal Park Hoge Kempen

In Nationaal Park Hoge Kempen Connecterra waan je je even heel ver weg van huis. Tot 1987 draaide de steenkoolmijn van Eisden hier op volle toeren, vandaag is dit unieke natuurgebied een waar paradijs voor wandelaars. Aan de hand van wegwijzers, een wandelkaart of de handige app kan je vier prachtige wandelroutes verkennen. Rustgevend en vlak of een stevige beklimming: jij beslist. Wie zich aan het stevigere werk waagt en tot op de top van de oude mijnterril klimt, wordt voor die inspanning beloond met een uniek zicht op de omgeving.

 

Landschap de Liereman

Landschap De Liereman

Midden in de Kempen, tussen Oud-Turnhout en Arendonk, vind je Landschap de Liereman. Dit prachtige stukje ongerepte natuur is één van de oudste en grootste natuurgebieden in Vlaanderen. De geknipte plek voor een stevige wandeling, al valt er ook heel wat erfgoed te ontdekken. De beschermde archeologische sites uit het mesolithicum zijn een absolute must, maar ook het jachthuis in cement-rustiek en de schutterskuilen uit de Tweede Wereldoorlog zijn beslist een bezoekje waard.

 

Ongerepte natuur in de Westhoek

Panoramische uitzichten en pittoreske dorpjes wisselen elkaar af in de Westhoek. Al fietsend of wandelend ontdek je dit uniek stukje West-Vlaanderen sporen van de Eerste Wereldoorlog die nog steeds erg tastbaar aanwezig zijn in het landschap.

Twee Regionale Landschappen om te ontdekken

Verbeke Foundation

Verbeke Foundation: kunst en natuur

Met 12 hectare natuurgebied en 20.000 m² overdekte ruimte is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De site werd 10 jaar geleden geopend door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes voor moderne en hedendaagse kunst. Strek je benen en geef je ogen de kost tijdens een wandeling tussen al deze schitterende kunstwerken.

 

Molsbroek

Molsbroek

Het Molsbroek is het grootste beschermde natuurreservaat van de streek. Vanop de wandeldijk heb je een fenomenaal uitzicht op de uitgestrekte moerasvlakte met watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en graslanden. Krijg je niet genoeg van het wandelen? Test dan zeker ook eens het blotenvoetenpad. Een unieke belevenis waar je nog vaak aan zal terugdenken.