Menu

7 erfgoedweetjes over het Witte Huis

Witte huis

Op 3 november is het zover: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het perfecte moment om het Witte Huis in de kijker te zetten. We sprokkelden enkele interessante weetjes over de officiële residentie van de Amerikaanse president.

Witte huis

Ontwerp

Het Witte Huis is ontworpen door de (van oorsprong) Ierse architect James Hoban. Hij baseerde zich voor het neoklassieke ontwerp op Leinster House in Dublin. Dit achttiende-​eeuwse stadspaleis was oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de hertogen van Leinster. Vandaag is er het Ierse parlement gehuisvest.

Constructie

De constructie van het Witte Huis nam acht jaar in beslag, van 1792 tot 1800. Een aanzienlijk deel van de werkkrachten bestond uit zwarte slaven.

Eerste bewoner

John Adams was de eerste president die het Witte Huis zijn officiële residentie mocht noemen. 

Naamgeving

Origineel werd naar het Witte Huis gerefereerd als ‘President’s Palace’, Presidential Mansion’ of ‘President’s House’. In officiële documenten werd er naar de residentie verwezen als ‘Executive Mansion’. Pas vanaf 1901, tijdens de regeerperiode van Theodore Roosevelt, werd ‘The White House’ de formele term voor de presidentiële residentie.

Witte Huis

Verwoesting

Tijdens de oorlog van 1812, een conflict tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, werd het Witte Huis in brand gestoken door Britse troepen tijdens hun invasie van Washington DC in 1814. Ook het Capitool werd verwoest. De Amerikaanse hoofdstad brandde voor enkele dagen op rij. Het vuur werd uiteindelijk gedoofd dankzij een orkaan die met hevige regenbuien over Washington raasde. Hoewel de orkaan het vuur bluste, zorgde de hevige regen en windvlagen ervoor dat het Witte Huis nog verder beschadigd raakte. Vrijwel onmiddellijk werd gestart met de reconstructie van het Witte Huis. President James Monroe betrok het grotendeels gerenoveerde huis in 1817.

Museum

Sinds 1961 is het Witte Huis officieel een museale instelling. Dit betekent dat er niets van het meubilair of de kunstwerken mag verkocht worden. Wanneer bepaalde artefacten niet worden tentoongesteld in het Witte Huis worden ze in het Smithsonian Institution opgeborgen. Quasi elke presidentiële familie heeft de privévertrekken van het Witte Huis laten herinrichten naar hun persoonlijke smaak. Voor aanpassingen aan de officiële vertrekken van de residentie is er toestemming nodig van de Committee for the Preservation of the White House. Het gebouw en de omliggende tuinen zijn officieel beschermd als monument en zijn eigendom van de National Park Service.

Witte Huis

Aanpassingen en renovaties

Doorheen de jaren werd het Witte Huis grondig uitgebreid. Al in de jaren 1820 werden de south en north portico toegevoegd, die het gebouw zijn gekende uitzicht geven. In  1901 liet president Theodore Roosevelt alle kantoren verplaatsen naar de nieuw gebouwde ‘West Wing’. In 1909 breidde president Taft de West Wing uit en creëerde er de eerste ‘Oval Office’. In de jaren 1920 werd de ‘East Wing’ toegevoegd.

De grootste renovatie van het Witte Huis gebeurde onder president Truman in 1948: de originele houten draagstructuur was het immers langzaam aan het begeven. Daarom werd het volledige interieur ontmanteld en werd de houten structuur vervangen door één van staal. Nadien volgde een reconstructie van de kamers om ze hun originele luister terug te geven. Truman gaf eveneens de opdracht voor de bouw van twee kelderverdiepingen, waarin onder andere een schuilkelder werd voorzien.

Quasi elke presidentiële familie heeft de privévertrekken van het Witte Huis laten herinrichten naar hun persoonlijke smaak. Voor aanpassingen aan de officiële vertrekken van de residentie is er toestemming nodig van de Committee for the Preservation of the White House. Het gebouw en de omliggende tuinen zijn officieel beschermd als monument en zijn eigendom van de National Park Service.

Het Witte Huis in cijfers

 • 6 verdiepingen
 • 5100 vierkante meter oppervlakte
 • 132 kamers
 • 35 badkamers
 • 412 deuren
 • 147 ramen
 • 28 open haarden
 • 8 traphallen
 • 3 liften
 • 5 full-​time chef-​koks
 • 1 tennisveld
 • 1 bowlingbaan
 • 1 bioscoop
 • 1 zwembad