Menu

7 indrukwekkende kunstenaarswoningen

Kunstenaarswoningen

Ons land heeft in de loop der jaren heel wat beroemde kunstenaars voortgebracht. Hun werk vind je vandaag  terug in musea over de hele wereld. Maar keek je ooit al eens binnen in het persoonlijke leven van deze meesters? Wil je ontdekken waar ze opgroeiden, hoe ze hun atelier inrichtten en welk invloed hun omgeving had op hun werk? Dat kan bij deze zeven schitterende kunstenaarshuizen.

Permekehuis kunstenaarswoning

1. Het Permekehuis in Jabbeke

In het Brugse ommeland, tussen Oostende en Brugge,  ligt het huis ‘de vier winden’ ooit de woonplaats van de kunstenaar Constant Permeke (1886-1952). Los van het huis staat het beeldhouwatelier. Permeke liet zijn modernistisch woonhuis bouwen door zijn vriend-architect Pierre Vandevoort die zich baseerde op ruwe schetsen van Permeke zelf.

De kunstenaar bleef er wonen tot aan zijn dood in 1952. Het was zijn wens dat bij zijn overlijden zijn huis open zou gesteld worden voor het publiek. Zo werd het huis al in 1961 als museum ingericht. In het Permekemuseum zijn een 80-tal schilderijen, bijna het volledige sculpturale oeuvre en een aanzienlijk aantal grote tekeningen te bezichtigen. 

 

Peter Benoitmuseum kunstenaarswoning

2. Het Peter Benoitmuseum in Harelbeke

Het authentieke geboortehuis van componist Peter Benoit (1834-1901) in Harelbeke toont hoe een arm gezin twee eeuwen geleden leefde. In het interactief museum ernaast keer je terug naar het Vlaamse muziekleven uit de negentiende eeuw. Aan de hand van het verhaal van vijf vrouwen kom je meer te weten over het leven, werk en belang van Peter Benoit. Elk van deze “muzen” oefende een grote invloed uit op de artiest. 

Je kan in het museum ook een geluidsdouche nemen. Je maakt er kennis met verschillende muziekgenres: niet alleen van Benoit, maar ook van voorgangers, tijdgenoten en navolgers.

 

Huis Ernest Claes kunstenaarswoning

5. Huize Ernest Claes in Zichem

Het bezoekerscentrum en museum Huize Ernest Claes is gevestigd in de hoeve waar schrijver Ernest Claes in 1885 werd geboren. De kunstenaar werd een van de meest gelezen Vlaamse schrijvers met zijn streekroman De Witte.

Het interieur gunt je een blik in het leven zoals het was rond 1900, terwijl je bijleert over het leven en werk van de auteur. In 2005 werd het geheel uitgebreid met het bezoekerscentrum voor "De Demerbroeken". Het aangrenzende natuurgebied vormde meermaals het decor voor boeken van de schrijver.  In zijn werk komen de Demer, de groene beemden en zijn bewoners dan ook regelmatig op de proppen.

 

Huis van Oscar kunstenaarswoning

6. Het huis van Oscar in Lier

Ontdek de woning, de tuin en de collectie van de kunstschilder Oscar Van Rompay in het hartje van Lier. De artiest verwierf het pand in 1936, maar de oorsprong van het monument loopt terug tot in de 17de eeuw. Hij richtte het samen met zijn echtgenote Jeanne Van der Wee in als woning en atelier. Vandaag kan je in het pand nog steeds het werk van Van Rompay bewonderen.

Ook de tuin is een bezoekje meer dan waard. Op het domein van ongeveer 1600 m² vind je zowel een siertuin als een traditionele groenten- en fruittuin. Het geheel vormt een uniek voorbeeld van traditionele tuincultuur voor nut en sier in een Vlaamse binnenstad. 

Museum Gevaert Minne

7. Museum Gevaert-Minne  in Sint-Martens-Latem

Op een schitterend domein in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem vind je het Museum Gevaert-Minne. Edgar Gevaert (1891-1965) was schilder, dichter, schrijver en componist. Hij trouwde in 1916 met Marie Minne, een beeldhouwersdochter. Begin jaren twintig verwierf het pasgetrouwde koppel stukken land aan weerszijden van de Kapitteldreef. Ze bouwden er een knappe landelijke woonst. 

Sinds 1992 is het monument in handen van de gemeente. De collectie omvat meesterwerken van het symbolisme, impressionisme en expressionisme. Je vindt hier werken van Permeke, Valerius de Saedeleer, Xavier de Cock, Gustave van de Woestyne, George Minne, Frits van den Berghe, Gustave en Leon De Smet en meer.  Een unieke kans om werk van grote artiesten volledig gratis te bewonderen.