Menu

ANNA3 restaureert het barokorgel in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk van Antwerpen

Lege kerk met orgel

De organisatie

ANNA3 is de vzw die je laat luisteren, kijken, ontdekken en genieten van culturele evenementen in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk te Antwerpen-Linkeroever. Naast tentoonstellingen worden er ook heel wat concerten georganiseerd in de kerk, het begon zelfs allemaal met orgelconcerten.

Het erfgoed

In het perfect klinkende, moderne kerkgebouw staat een prachtig barokorgel dat er perfect tot zijn recht komt. Het muziekinstrument werd in 1973 gebouwd door orgelbouwer Aerts & Castrel uit Duffel. In 1974 werd het ingespeeld en in gebruik genomen. Het orgel is voorin de kerk tegen de muur op de begane grond geplaatst. Het Aerts & Castrel orgel heeft 19 registers en 1120 pijpen.

Opvallend aan een van de orgelkasten zijn de 7 glas-lood-medaillons die nog afkomstig zijn uit het oude kerkgebouw. Oorspronkelijk waren het er 10 die verwerkt waren in een roosvenster met een voorstelling van musicerende engelen, gewijd aan de Heilige Cecilia.

Volle kerk met orgel

Het project

Het Aerts en Castrel-orgel verdient het om na 50 jaar eens goed verwend te worden met het herstel van de klankuitstraling, een nieuwe tremulant en twee nieuwe registers. Met het ingezamelde geld wil de vzw renovatie- en instandhoudingswerken uitvoeren aan het orgel.

Technische toelichting voor orgelkenners

Om het Positief weer zijn aloude klankuitstraling te geven, zou het aangewezen zijn om meer klankgaten te voorzien in de orgelkast. Deze is op dit moment bijna volledig afgesloten, waardoor het geluid niet naar buiten kan en een slechte balans ontstaat tussen het Groot-orgel en Positief. De huidige tremulant is afgesloten door een ongelukkige constructie. Hierdoor zou het beter zijn mocht er een nieuwe tremulant kunnen voorzien worden. Tenslotte willen we meer klankkleur in het orgel brengen door 2 nieuwe registers te installeren: een Kromhoorn 8’ en een Violon 4’.

​​​​​​Wil jij ervoor zorgen dat het ANNA3 orgel weer kan spelen zoals voordien? Steun dan dit erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. 

Praktisch