Menu

Architect & restauratie

Couchezmolen

Architect Carlos Rabaut renoveerde de Couchezmolen in Zarren

Couchezmolen

“Op de molentechnische aspecten moest ik wel even studeren”

“Het was het eerste monument in eigen streek dat ik kon aanpakken, en dat meteen met de hoogste stenen molen van België. De renovatie dateert van halfweg de jaren negentig, maar ligt me nog nauw aan het hart. Telkens ik er passeer, kan ik niet nalaten er even halt te houden om die enorme bakstenen stellingmolen van voet tot nok te bewonderen. Als de wieken in beweging zijn, oogt hij nog indrukwekkender.

Op de molentechnische aspecten moest ik wel even studeren. Gelukkig kon ik altijd terecht bij de molenaars met specifieke vragen over de machine van het gebouw. Het is heel vernuftig hoe die raderen in elkaar draaien om de molenstenen hun werk te laten doen.

De molenkap werd volledig vernieuwd. Als de molenaar de molen moet kruien (draaien naar de wind, red.), dan draait het dak helemaal mee.

De romp van de molen was ernstig beschadigd. De stenen schilferden af door vorstschade en er waren vele scheuren. We hebben de schil van de molen afgekapt en er een nieuwe rond gezet. Daarna begon het kaleien waarbij natuurlijk hydraulische kalk wordt aangebracht. Dit werkt ademend en sluit niet af zoals bij de vorige cementering het geval was.

Couchezmolen

De 25 meter hoge Couchezmolen telt maar liefst zeven zolders. De eikenhouten vloeren waren rot. Alle vloeren en trappen hebben we vervangen. De koppen van verschillende moerbalken waren verrot. Die werden vervangen of hersteld met epoxyhars en wapening, al naargelang de toestand.

Het was een mooie dag toen de molen werd opgeleverd. Mensen kwamen van ver om een kijkje te nemen.

Sindsdien heb ik wel vaker erfgoed gerestaureerd, ook molens. Nu werk ik bijvoorbeeld aan de restauratie van het huis van Herman Teirlinck in Beersel. We verzorgen er niet alleen de totaalrenovatie, er komt ook een kleine uitbreiding. Het is de bedoeling dat het opnieuw wordt opengesteld als museum. Het wordt een ontmoetingsplaats voor kunst en cultuur.”

Ontdek de Couchezmolen