Menu

Bewonder met je eigen ogen de verloren plafondstukken van Rubens

Mensen bewonderen plafondstukken

De initiatiefnemers

Rudy De Graef is erfgoedconsulent bij de Vlaamse Overheid en kunstenaar.
Peter Deuss (zaakvoerder Ensoo bvba) heeft 17 jaar voor filmproductiehuis Caviar gewerkt en is momenteel freelance producer in de podium- en beeldende kunstsector. Hij is verbonden aan fotogalerie IngridDeuss, zakelijk leider bij kunstencentrum Behoud de Begeerte en raadgever bij BUP, de Belgische vereniging van Moderne en Hedendaagse Kunstgaleries. Hij is ook eigenaar/bewoner van een beschermde pastorie in Borgerhout. 

Het erfgoed

Sint-Carolus Borromeus is een kerk in het centrum van Antwerpen, gelegen aan het Hendrik Conscience-plein. De kerk werd in 1626 gebouwd als dé jezuïetenkerk van Antwerpen. De kerk werd in 1773 gesloten. Zes jaar later,  in 1779, werd ze opnieuw gewijd. Dit keer aan de heilige Karel Borromeus. Meer over de geschiedenis van de kerk lees je hier.  Momenteel is de kerk een beschermd monument en één van de drie meest bezochtte plaatsen in Antwerpen.

In 1718 brak er na een blikseminslag een hevige brand uit in de kerk. Niet alleen het interieur, maar ook 39 plafondstukken van Rubens gingen verloren in de brand

Plafondstukken Rubens

Het project

 

Rubens Re-Viewed is een kunstproject in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen dat de verloren gegane plafondschilderijen van Rubens terug tot leven wekt
Tussen 15 november 2018 en 31 maart 2019, zal er op het gelijkvloers van de kerk een installatie te zien zijn waarin met spiegels en perspectiefillusies de verloren werken op de ‘plafonds’ terug getoverd worden. Kunstenaar Rudy De Graef maakt etsen van de 18 taferelen die oorspronkelijk te zien waren op de eerste verdieping van de kerk. Jouw gift steunt het project en alles wat daarbij hoort zoals de zuilen en de prints van Rubens die daarop te zien zijn. Indien voldoende financiële middelen voorhanden zijn, kunnen de zuilen omgevormd worden tot een permanente installatie.

​​​​​​Als jij ook graag wil bijdragen aan dit erfgoedproject, kan dat door een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.