Menu

Bezoek aan Kasteel Hex in Haspengouwen

Kasteel Hex

Ontdek een stukje 'Aards Paradijs' uit de 18de eeuw

voor leden van Open Monumenten

In het glooiende Haspengouwse landschap ligt Kasteel Hex, omringd door betoverende tuinen. Karel van Velbrück, de vroegere Luikse prins-bisschop, koos dit plekje in Heers uit om er zijn 'Arcadia' of 'Aards Paradijs' te creëren met een Chinese tuin, rozentuin en boomgaarden.

Na Karel van Velbrücks dood in 1784 ging het kasteel over naar de familie de Marchant d'Ansembourg en later naar de familie d'Ursel.  Minstens even imposant als het U-vormige kasteel in rode baksteen, zijn de omliggende tuinen, parken en hoeves. De moestuin van Hex wordt zelfs genoemd als de mooiste moestuin ter wereld. De rozentuin beschikt over een uitzonderlijk assortiment rozenvariëteiten waarvan de oudsten in de oorspronkelijke tuin aanwezig waren.

Vandaag bewonen en beheren graaf Ghislain en gravin Stéphanie d'Ursel het landgoed. Zij stellen twee keer per jaar de tuinen van het kasteel open voor bezoekers tijdens het Hex Garden Festival. Speciaal voor de Kastelendag voor leden van Open Monumenten zetten de graaf en de gravin de deuren een extra keer open en dat samen met chansonnier Rick De Leeuw en Hasseltse rijksarchivaris Rombout Nijssen.

Kasteel Hex

Programma

Chansonnier Rick De Leeuw en de Hasseltse rijksarchivaris Rombout Nijssen nemen de leden van Open Monumenten mee op een boeiende ontdekkingstocht in en om het kasteel. Nadien volgt een drankje en een gesprek met familie d'Ursel. 

  • Wanneer: 12 mei.  Rondleiding om  10u, 11.30u, 14u en 15.30u. Elk bezoek duur 1,5 uur.
  • Waar: Kasteel Hex, GPS: Meerstraat, 3870 Heers
  • Prijs: € 20 per persoon (exclusief voor leden van Open Monumenten)
  • Parking: langs de dreef naar het kasteel

Opgelet: enkel leden van Open Monumenten kunnen een ticket bestellen. Word vandaag nog lid.