Menu

Bezoek de prachtige architecturale tuinen van kasteel Oostkerke

Kasteel Oostkerke

Twee statige 14de-eeuwse kasteeltorens verwelkomen je op het domein van kasteel Oostkerke. De verbluffende tuinen rondom het kasteel zijn een unieke creatie uit 1946 van de beroemde Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys.  Ontdek op 12 mei zelf het unieke verhaal achter dit in al z'n glorie gerestaureerde domein.

Het kasteel was de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteeldomein zwaar beschadigd door beschietingen en een strategische overstroming. In de jaren '50 werden de tuinen en het gebouw volledig hersteld.

Baron van der Elst kocht de omliggende gronden en de oude molen en liet het domein in al z'n glorie restaureren. Zo integreerde tuinarchitecte Mien Ruys de oude ringmuren, de molen en opnieuw uitgegraven ringgracht in haar ontwerp. Inspiratie haalde ze ook bij de Engelse tuinen van Gertrude Jekyll. Veel aandacht werd besteed aan de organische overgang  van de tuinen naar het omliggende polderlandschap met zijn knotwilgen, grachten, moerbeihagen en kerktoren.

Kasteel oostkerke

Programma

Een enthousiaste gids neemt je mee op wandeling in de tuinen van het kasteel.

  • Wanneer: 12 mei van 14u tot 16u (start aan de kerk van Oostkerke)
  • Prijs: € 10 per persoon (exclusief voor leden van Open Monumenten)
  • Locatie: Kasteel Oostkerke, Spegelsweg 2 - 8340 Oostkerke (Damme). 
  • Parkeren: aan kerk van Oostkerke is een ruime parking

Ticket kopen kan vanaf 26 maart 12u

Opgelet: enkel leden van Open Monumenten kunnen een ticket bestellen. Word vandaag lid en geniet nog meer van het prachtige erfgoed in Vlaanderen.