Menu

Bezoek Vlaamse windmolens die nog écht malen

Stermolen

Wie molen denkt, zegt Nederland. Maar niets is minder waar: ook ons eigen land telt een heleboel prachtige én werkende molens.

Couchezmolen

De Couchezmolen in Kortemark

Deze bakstenen stellingmolen is een kanjer in zijn soort: 25 m hoog tot in de nok en daarmee de hoogste molen van België. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de molen onder toezicht van de Duitse militairen uitgebaat. Tijdens de bevrijding bleef het monument praktisch ongedeerd. Dat was hoogst uitzonderlijk: dertien andere molens in de regio werden vernield.

Vandaag leer je er meer over de bestaande en reeds verdwenen molens uit de streek, de verschillende soorten molens en het proces van graan tot meel. Elke eerste en vierde zondag van de maand én tijdens de Vlaamse Molendag op 29 april wordt er bij voldoende wind zelfs nog echt gemalen. Je kan op de Vlaamse Molendag ook de Wullenpit- en de Kruisstraatmolen bewonderen in Kortemark.

Koutermolen

De Koutermolen in Sint-Martens-Latem

Wie Sint-Martens-Latem zegt, denkt aan de schilders van de befaamde Latemse School. Maar wist je dat er ook een oude windmolen staat waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw? Deze bijzondere staakmolen is nog steeds maalvaardig. 

In de Koutermolen maak je kennis met de molenaar en kom je te weten hoe hij met de wieken van de molen verschillende boodschappen doorgeeft. Je leert er met andere woorden de codetaal van de molenaars spreken. Daarnaast vertelt de molenaar ook graag honderduit over de geschiedenis van de molen en de werking ervan. 

De omgeving van de molen biedt ook de mogelijkheid van een mooie wandeling of fietstocht.