Menu

Bloesems in Haspengouw: natuurlijk erfgoed om van te genieten

Japanse Tuin, bloesems in Hasselt

De regio Haspengouw produceert 60% van al het fruit in ons land. In de lente kan je  nog niet van het fruit genieten, maar wel van de prachtige bloesems die eraan voorafgaan.

Japanse tuin, Hasselt

Japanse bloesems in het prachtige Haspengouw

De Japanse Tuin in Hasselt bestaat al meer dan 25 jaar en was een geschenk van de Hasseltse zusterstad Itami, bij Osaka. De Tuin werd ontworpen door de Japanse landschapsarchitect Takuyuki Inoue en het theehuis en ceremoniehuis zijn gebouwd volgens de regels van de 17de eeuwse Japanse bouwstijl. Een echt pareltje van traditionele Japanse cultuur in België en ook meteen met zijn 2,5 ha de grootste authentieke Japanse Tuin van Europa!

Het kerselarenpark met wel 250 kerselaars is de ideale plek om in de lente een Japanse hanami (letterlijk ‘kijken naar de bloesems’) in te plannen. En ook op regenachtige dagen kan je er volgens de Japanners terecht om te luisteren naar de muziek van het regenwater en de geur van de Tuin op te snuiven.

De Bottelarij

Lokale keuken, cultuur en toerisme in De Bottelarij

Op de site van de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek, Wellen, vind je de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij die in 1890 door Arthur Hayen tot een indrukwekkende en voor zijn tijd ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. In de hoogdagen bestond het complex uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen en brouwzaal.

AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde het Bottelarijgebouw. Het woonhuis en andere delen van de voormalige brouwerijgebouwen zijn geen eigendom van AKSI en zijn niet publiek toegankelijk.

Alden Biesen, bloesems

Bewonder een van de grootste kasteeldomeinen van Europa

Een wondermooi historisch monument, een echte trekpleister, het decor voor evenementen en tentoonstellingen: Alden Biesen is het allemaal!

De geschiedenis van de Landcommanderij Alden Biesen gaat terug tot de kruistochten in de dertiende eeuw. Dappere ridders richtten toen de Duitse Orde op. In het kasteel woonde eeuwenlang de landcommandeur: een machtig man die aan het hoofd stond van de balije Biesen.

Kom naar het kasteel en bezoek de historische gebouwen, dwaal door de tuinen of ontdek de tentoonstelling in de waterburcht. 

Haspengouw op z'n best