Menu

Brugge-​Mariastad vzw restaureert oorlogsmonument uit WO I

Brugge Mariastad, projectrekening

De organisatie: Brugge-​Mariastad

Brugge-​Mariastad v.z.w. is een Brugse vereniging die als doel heeft om het erfgoed in de openbare ruimte van Brugge te bewaken. Dit erfgoed bestaat uit Maria-​ en andere heiligenbeelden, hun nissen en hun kapellen die zich bevinden in en aan de straatgevels van gebouwen in de historische binnenstad. Op die manier probeert Brugge-​Mariastad een broos erfgoed te vrijwaren en over te dragen aan de volgende generaties. De vereniging is ongeveer 40 jaar actief en mag meer dan honderd realisaties op haar naam schrijven.

Het erfgoed

Het erfgoed is een oorlogsmonument aangebracht op de voorgevel van het huis Balsemboomstraat 100 in Brugge. Dit monument herinnert aan de luchtaanval op 17 oktober 1917, waarbij 11 huizen werden vernield en 17 bewoners de dood vonden. Dit monument, ter nagedachtenis van WO I, werd opgericht op 31 juli 1927 en bestaat uit een bakstenen nis met daarin het beeld van Onze-​Lieve-Vrouw van Woesten. Onder de nis bevindt zich een gedenkplaat met een tekst betreffende de gebeurtenis en de namen van de slachtoffers.

Het project

De restauratie van dit oorlogsmonument past in het kader van de doelstelling van de vereniging namelijk het Onze-​Lieve-Vrouwbeeld en de muurplaat opkuisen en de ontbrekende delen van het beeld terug herstellen.

Onze keuze om dit monument te laten restaureren was vlug gemaakt want dit is één van de weinige monumenten uit WO I dat Brugge rijk is. En het is dan ook juist 100 jaar geleden dat de luchtaanval gebeurde. De restauratie zal gebeuren door een erkende restaurateur die het monument volledig zal reinigen en de ontbrekende delen van het Mariabeeld zal bijwerken (de vingers van de rechterhand en de duim van de linkerhand).

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert

Praktisch