Menu

De illusie van vrouwenabdij Herkenrode

Abdij Herkenrode

Je laten meevoeren in een eindeloos landschap. Wegdromen door te staren naar een optische illusie. Het is het doel van het indrukwekkende kunstwerk ‘Het Stille Uitzicht’ van Hans Op De Beeck. Het artistieke observatorium bevindt zich op de exacte plaats waar vroeger de abdijkerk van Herkenrode stond.

Abdij Herkenrode

Eindeloze trompe-l’oeil

‘Het Stille Uitzicht’ is een permanent kunstwerk op de Abdijsite van Herkenrode dat de toeschouwer via een lange gang naar een observatiekamer leidt waarin hij comfortabel plaats kan nemen. Doorheen een grote raampartij kan hij uitkijken over een op schaal gebouwd landschap. Dat landschap lijkt erg diep dankzij een over een vijftiental meter geconstrueerde trompe-l’oeil waarin het perspectief stapsgewijs wordt gemanipuleerd. Spiegels aan weerszijden van het landschap maken het optisch eindeloos breed.

Overstroomd natuurlandschap

De toeschouwer wordt een zicht geboden op een soort overstroomd natuurlandschap dat ook lijkt op het vernielde landschap in de omgeving van Ieper na de Eerste Wereldoorlog. Als je als  toeschouwer tot rust komt en je openstelt, wordt deze fictieve buitenruimte beleeft als een echte wereld. Het zachtgrijze landschap is sober en verstild, het nodigt de toeschouwer uit even naar de diepte te staren en te verdwijnen in een moment van reflectie, introspectie, zoals men dat kan ervaren bij het staren naar de zee of een bergvallei.

 

Abdij Herkenrode

Spirituele dimensie

Het is geen toeval dat dit werk, dat exact op de plaats staat waar vroeger de abdijkerk stond, een spirituele dimensie heeft. De kunstenaar bedacht deze stille ruimte als een plek voor meditatie, geheel in lijn met de idee van een abdijsite. Het kunstwerk is alle dagen, behalve op maandag, geopend van 10 tot 17 uur.

Naast het prachtige kunstwerk van Hans Op De Beeck, kan je op Abdijsite Herkenrode nog tal van zaken bezoeken en beleven: een kruidenwandeling, speurtocht voor kinderen, workshops volgen.