Menu

“De machinekamer van de Mercator is mijn minnares” - Eddy Delcour (74 jaar)

Eddy Delcour, machinist van de Mercator

Hopen op een jongere machinist om het over te nemen

“Elke dinsdag kom ik in de machinekamer van het zeilschip Mercator sleutelen en poetsen. Vijf jaar geleden sloot ik me aan bij het team vrijwilligers die de Mercator onderhouden. Ik ben mijn hele leven machinist geweest bij de RMT, de Regie voor Maritiem Transport die de veerdienst onderhield tussen Oostende en Engeland. Van meet af aan was duidelijk dat dit mijn rol op de driemaster zou zijn. Ik heb ook de nodige ervaring met dit type schip.

De Mercator werd in 1932 te water gelaten en na 54 missies over de wereldzeeën in 1960 in de Oostendse haven op pensioen gesteld. Toch start ik elke veertien dagen de machines op. Een indrukwekkend proces wat een hele reeks handelingen vereist. Ik informeer brandweer en politie op voorhand, want het gebeurt wel eens dat omwonenden in paniek de brandweer bellen als ze plots een rookpluim uit de schoorsteen zien opstijgen.

De machinekamer van de Mercator is voor een stuk mijn minnares geworden. Het is trouwens de enige in de wereld die nog werkt. We vormen een goed team op de Mercator. Elk heeft zijn specialisatie. Toch hoop ik dat zich binnenkort een jonge machinist aandient aan wie ik mijn kennis kan doorgeven. Je vindt het immers niet in boeken.”

Praktisch

De Mercator is gesloten wegens de coronamaatregelen.

Vanaf de normale openingsuren weer gelden is het schip elke dag toegankelijk tussen 10 en 17 uur. Leden van Open Monumenten betalen slechts 4 euro in plaats van 5 euro toegang bij een bezoek aan de driemaster.

Mercator zeilschip, Pensjagersstraat 8, Oostende.

Lees meer #Monumentverhalen