Menu

De mooiste selfies neem je hier: be-MINE in Beringen

BE-Mine Beringen

Communiefoto's met industriële monumenten

Aaricia Claeys (7) poseert als een volleerd fotomodel. Mama Valerie Vanderstraeten uit Zolder koos be-MINE als decor voor de communie-fotoshoot van haar dochter.

“Het contrast met de oude gebouwen en de nieuwe functies die er stap voor stap aan worden gegeven werkt goed op foto”, vindt ze. “De Avonturenberg op de terril achter be-MINE beklommen we al meermaals. Het is een topwandeling voor kinderen. De duiktank is ronduit indrukwekkend en zeker ook een bezoek waard.”

Het Mijnmuseum op de site is voor later. “Aaricia is nog wat te jong. We doen het zeker als ze groter is. De geschiedenis van deze site mag niet vergeten worden. Ik vind het heel positief dat deze verloederde gebouwen opnieuw een functie krijgen voor de maatschappij, zowel op cultureel als sportief vlak. Onze kinderen hebben het mijnverleden van Limburg immers nooit meegemaakt. Enkel dankzij musea als deze wordt dit erfgoed bewaard.”

Selfie in be-MINE

Leden van Open Monumenten beleven meer

be-​MINE is de grootste industrieel archeologische site in Vlaanderen.  De mijnnederzetting is in al zijn verschillende onderdelen prachtig bewaard gebleven. Zowel de industriële site als de mijnterrils, de mijncité, het kolenspoor en de kolenhaven.

Dit erfgoedcomplex is niet alleen bewaard en gerestaureerd, het heeft ook een duurzame herbestemming gekregen waardoor bijna alle gebouwen publiekelijk toegankelijk worden. Erfgoedbeleving is dé kapstok van be-​MINE. Het verhaal achter de mijn kan je beleven in het mijnmuseum en in het badzalengebouw.

Als lid van Open Monumenten krijg je op vertoon van je lidkaart een gratis iPad ter beschikking (i.p.v. € 5) voor de wandeling in de mijncité of op het kolenspoor.