Menu

De Open MonumentenQUIZ deel II

VZW De murenspreken - olijfje

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we wegens het nieuwe coronavirus  met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten.  Met de leuke vragen die we van eigenaars en medewerkers van monumenten binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. Van 1849 tot 1952 was Fort Liefkenshoek een afzonderingsoord voor de bemanning en passagiers van schepen die op hun reis getroffen waren door besmettelijke ziektes. Welke ziekteverwekker hoorde tijdens die periode NIET bij de meest voorkomende verwekkers?
2. In de Stationsstraat in Londerzeel vind je een beschermde reclame-muurschildering die prachtig gerestaureerd werd. Ze kreeg de naam ‘Olijfje’ door haar gelijkenis met het liefje van Popeye. Maar waarvoor maakte ‘Olijfje’ reclame?
3. In de Engelse tuin van Alden Biesen staat een tempeltje. Aan welke god of godin is dit gewijd?
4. De Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres bevindt zich in een voormalig kartuizerinnenklooster dat later eigendom werd van de Stad Brugge. Welke stedelijke dienst was in deze gebouwen ondergebracht voor de brouwerij er werd gevestigd?
5. Als je door Landschap De Liereman wandelt en het Echelkuilpad volgt, kom je een unieke woning tegen. Buurtbewoners noemen het ook wel het spookhuis van Oud-Turnhout. De villa werd gebouwd aan de rand van het Lieremanmoeras en was al vaak het decor voor films en televisieseries. Welke familie liet dit buitenverblijf in 1934 bouwen?
6. In mei 2017 opende het gloednieuwe Damiaanmuseum in Tremelo de deuren. Het geboortehuis van pater Damiaan maakt deel uit van dit museum. Wat is de geboortenaam van Damiaan?
7. Hoe hoog is de IJzertoren?
8.Aan welke beek liggen de Liermolen en de Tommenmolen?
9. Wie is de architect van de Sint-Ritakerk in Harelbeke?
10. Voor het gebouw van het Stadsmus in Hasselt een museum was, werd hier les gegeven. Welke school was hier gevestigd?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.