Menu

De Open MonumentenQUIZ deel III

Transfo

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten.  Met de leuke vragen die we van monumentenzorgers binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. Een ondergrondse gang van de Antwerpse Ruien leidt rechtstreeks naar:
2. Brouwerij Rodenbach in Roeselare werd opgericht door familie Rodenbach. Welke telg uit deze invloedrijke familie was co-auteur van het Belgische volkslied, de Brabançonne?
3. Bij de Duitse inval in België op 10 mei 1940, werd het Fort van Eben-Emael in de vroege ochtend als eerste aangevallen. Het was een totale verrassing voor België en een unicum in de geschiedenis. Waarom?
4. In welk jaar werd de eerste buurtspoorweglijn met stoomtram in de (toenmalige) provincie Brabant operationeel?
5. Een voormalige gravin van Kasteel Wissekerke in Bazel, gehuwd met graaf Philippe Vilain XIIII, kreeg van Keizer Napoleon een diamanten halssnoer en twee oorringen cadeau. Hoe heette deze gravin ?
6. Welke Vlaamse serie werd opgenomen in de oude energiecentrale ‘Transfo’ in Zwevegem
7. Wat wordt er gemaakt in Stokerij De Molenberg in Blaasveld?
8. Hoe heet het zeiljacht van Jacques Brel dat jarenlang lag te verkommeren op een strand in Nieuw-Zeeland, maar in 2008 werd gered en nu volledig wordt gerestaureerd?
9. In het Belevingscentrum ’14 – ’18 – Tildonk, vertellen anekdotes, foto’s en voorwerpen een beklijvend verhaal over WOI. Wat was de oorspronkelijke functie van dit gebouw?
10. Wie was de architect van het Hof van Busleyden in Mechelen?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.