Menu

De Open MonumentenQUIZ deel IV

Mirabrug

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten.  Met de leuke vragen die we van monumentenzorgers binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. In 2012 werd een gemummificeerde wolvenpoot ontdekt in het archief van het Stadsmuseum van Gent. Onderzoek onthulde dat de poot rond 1736 aan de poort van het Gravensteen werd genageld. Waarom?
2. Fort Liezele maakte deel uit van de buitenste verdedigingsgordel rond Antwerpen. Die gordel was verdeeld in sectoren. Hoe heette de sector waarin Fort Liezele lag?
3. In de Hofkamer in hartje Antwerpen kan je de reuzachtige plafondschildering ‘goden op de Olympusberg’ bewonderen. Welk curiosum vind je nog in de Hofkamer?
4. De oudste familiebrouwerij van België wordt vandaag geleid door de 14de generatie van dezelfde familie. Over welke brouwerij hebben we het?
5. In het begin van de 20ste eeuw deed een felle blikseminslag een deel van dit toen nog verwaarloosde monument instorten. Over welk monument hebben we het?
6. De Mirabrug (1900) over de Durme in Hamme dankt haar naam aan de film ‘Mira of de teleurgang van de waterhoek’ met Jan Decleir en Willeke Van Ammelrooy. Het middenstuk van de brug is opvallend anders dan de andere delen. Hoe komt dit?
7. Hoe heet de grootste molen van België? Deze molen is 25 meter hoog en herbergt maar liefst 7 zolders.
8. Welke abdij is sinds 1545 in het bezit van de meest getrouwe en mooiste replica van het ‘Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci?
9. Het prachtig gerestaureerde art-decogebouw van Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, getuigt van het succes van de Izegemse schoennijverheid in de jaren 1930. Wat betekent ‘Eperon d’Or’?
10. In het station van Maldegem kan je instappen in een historische trein getrokken door een echte stoomlocomotief. Naar welke eindhalte brengt deze trein jou?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.