Menu

De Open MonumentenQUIZ deel IX

Abdij Ten Putte

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten. Met de leuke vragen die we van monumentenzorgers binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. Het Vleeshuismuseum in het centrum van Dendermonde is al sinds 1899 een oudheidkundig museum. Enkel tijdens de oorlogsjaren en nu tijdens de corona sloot het de deuren. Het stelt een heel bijzondere gast tentoon. Welke?
2. Ook in tijden van corona vragen monumenten onderhoud. Wat werd onlangs grondig geïnspecteerd op de abdijsite Herkenrode? Tip: Scroll even door de Instagrampagina van Open Monumenten.
3. Slijperij Lieckens in Nijlen is de laatste vooroorlogse diamantslijperij in de Kempen. In 2008 werd de slijperij beschermd als monument. Wat was zo speciaal aan deze bescherming?
4. De weelderige tuin van Abdij Ten Putte in Gistel is een oase van rust. Elke gelovige passeert er door het sierlijk koepelgebouwtje waar een waterput staat. Waarom?
5. Het 19e eeuwse woonhuis van de liberale Leuvense burgemeester Leopold Vander Kelen (1813 – 1895) vormt de kern van een heuse blikvanger in de stad. Welke?
6. Streekbezoekerscentrum De Permanensje bevindt zich onder het middeleeuws stadhuis van Geraardsbergen. De stad claimt over een 160 jaar ouder Manneken Pis te beschikken dan zijn evenknie in Brussel. “Toen het Manneken van Brussel aarzelend begon te wateren, had dat van ons al een hele Dender volgeplast”, klinkt het. Een deel van zijn 307 kostuumpjes staan in het streekbezoekerscentrum uitgestald. Welk kostuumpje vind je er niet?
7.Het Fort van Oelegem maakt deel uit van de Stelling van Antwerpen en was amper afgewerkt toen de Duitsers in de zomer van 1914 ons land binnenvielen. Na de bevrijding van Antwerpen in de Tweede Wereldoorlog speelde het fort opnieuw een belangrijke rol. Welke?
8. De waterburcht van Pietersheim is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In de 16e -eeuwse kapel van de burcht worden huwelijke voltrokken. Deze kapel heeft niet altijd een religieuze functie gehad. Het was zelfs even de gevangenis van de kasteelheer in 1579. Welk van onderstaande functies heeft de kapel NOOIT gehad?
9. Het gebeurt wel vaker dat huizen van schrijvers een beschermde status krijgen, denk maar aan ’t Lijsternest van Stijn Streuvels, het Teirlinckhuis in Beersel… en de hoeve van Ernest Claes (1885 -1965) in Zichem. Hoe noemt het aangrenzende natuurgebied dat vaak een rol speelde in zijn romans?
10. Villa Les Zéphyrs in Westende werd in 1922 gebouwd in opdracht van het Gentse doktersgezin Muyshondt. Henri Van de Velde stond in voor het prachtige art nouveau – interieur. Vooral het verzonken terrazzobad in de badkamer en de glas-in-loodramen zijn echte blikvangers. Wie was de architect van de woning?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Villa Les Zéphyrs