Menu

De Open MonumentenQUIZ deel V

collage quiz 5

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten.  Met de leuke vragen die we van monumentenzorgers binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. In de mergelgrotten van Kanne bij Riemst heerst een uitstekend klimaat voor het rijpen van een lekkernij. Wat rijpt er in de grotten?
2. In Blankerberge vind je het Huisje van Majutte, een piepklein, authentiek vissershuisje van wel 250 jaar oud. Ooit woonde hier een gezin met 12 kinderen. Waar sliep toen het jongste kind?
3. Het 18de- eeuwse kasteelpark van het Kasteel van Rumbeke werd aangelegd volgens het voorbeeld van een ander beroemd park in Europa. Welk park zoeken we?
4. In 1901 wordt steenkool ontdekt in Genk en ontwikkelen zich drie steenkoolsites. Welke van onderstaande steenkoolsites staat vandaag bekend als C-mine expeditie?
5. De voormalige Sint-Geertruiabdij in Leuven kreeg een nieuwe invulling. Wat is er vandaag in de vroegere abdijsite gehuisvest?
6. In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren leer je wat een hypocaustum is. Weet jij wat het is?
7. Welk type fort is Fort 5 van Edegem?
8. In de Japanse tuin in Hasselt vind je een thee- en ceremoniehuis die werden gebouwd volgens de regels van de 17de- eeuwse Japanse bouwstijl. Er staan ook prachtige Japanse kerselaars in de tuin. Hoe heten die bomen in het Japans?
9. Paviljoen De Notelaer aan de Scheldedijk in Bornem is een neoclassicistisch pareltje dat als decor diende in de serie Stille Waters. Hoe heette dit paviljoen in de serie?
10. Welk type molen is de Van Hauwermeirsmolen in Massemen?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.