Menu

De Open MonumentenQUIZ deel VI

collage 2 quiz 6

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten. Met de leuke vragen die we van monumentenzorgers binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. Bartel Van Riet is naast presentator van Expeditie Robinson ook barman. Hoe heet zijn café dat gevestigd is in een oude kasteelhoeve in Grobbendonk?
2. Op 10 oktober 2010 stal een bezoeker een voorwerp uit het Ensorhuis in Oostende. Wat nam de dief mee?
3. In Koekelare vind je een museum dat genoemd is naar het kanon waarmee de Duitse bezetter Duinkerke beschoot tijdens WOI. Hoe heet dit kanon?
4. Het middeleeuwse kasteel van Beersel speelde een rol in een bekende stripreeks. Tot welke reeks hoort de strip ‘De Schat Van Beersel’?
5. In Jabbeke vind je de oorspronkelijke woning van kunstenaar Constant Permeke. Vandaag is deze modernistische woning opengesteld voor publiek. Hoe heet de woning van Permeke?
6. Het ‘Pentagon’ is de naam van het vijfhoekig gebouw waarin het Amerikaanse ministerie van Defensie huist. Welk historisch gebouw in Vlaanderen werd ook gebouwd volgens de vorm van een pentagoon of regelmatige vijfhoek?
7. Sinds 2019 staat Huis Arnold Vander Haeghen in de Veldstraat in Gent open voor het publiek. Je vindt er o.a. het kabinet van een Belgische Nobelprijswinnaar. Wie is deze Nobelprijswinnaar?
8. In 1910 werd met de Sint-Laurentiuskerk in Bocholt een huzarenstukje uitgehaald. Wat gebeurde er?
9. Wat hebben Nieuwpoort, Namen, Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brugge met elkaar gemeen?
10. Het historische zeilschip Mercator repatrieerde tijdens één van zijn missies (1936) het stoffelijk overschot van een beroemde Belg. Van wie?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.