Menu

De Open MonumentenQUIZ deel VII

Texture

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten. Met de leuke vragen die we van monumentenzorgers binnenkregen, lanceren we wekelijks een Open MonumentenQUIZ.

1. Jeneverstokerij Van Damme uit Balegem draagt zijn steentje bij tijdens deze coronacrisis. Wat doen ze?
2. De Wonderklok in het paviljoen naast de Zimmertoren in Lier is een opmerkelijk staaltje vernuft. Zelfs Alfred Einstein sprak publiekelijk zijn bewondering uit. In welke stad zag Einstein de Wonderklok?
3. Zijn compositie ‘Fantasie nummer 3 voor piano’ werd vroeger vaak gespeeld als de VRT, toen nog BRT, een dagje staakte. Hij ligt begraven op het Antwerpse Schoonselhof. In het Harmoniepark in Antwerpen staat een standbeeld van hem ontworpen door Henry Van de Velde. Over welke componist hebben we het?
4. In 2007 won de stoomstroopfabriek Wijnants de Vlaamse Monumentenstrijd. Hier wordt al sinds 1878 stroop gemaakt.. Voor wat wordt de stroop gebruikt?
5. Een vlasvezelfiets van Johan Museeuw staat samen met tientallen andere vlastoepassingen in de eerste zaal van Texture – Museum over Leie en Vlas in Kortrijk. Weet je waarom dit museum op de oever van de Leie een gouden kroon heeft?
6. Het landschap rond de Rupel wordt volledig bepaald door het steenbakkersverleden. In de hoogdagen stonden er meer dan 150 steenbakkerijen en werd er klei gegraven uit meer dan 4500 hectare putten. Wie introduceerde het bakken van klei in deze streek?
7. In zijn lange geschiedenis kende het kasteel van Gaasbeek heel wat excentrieke eigenaren. De meest markante is Paul Arconati (1754 – 1821), ooit nog burgemeester van Brussel geweest. Wat heeft deze gefortuneerde zoon van een markies en vermaard wereldreiziger NIET gedaan?
8. In de Sint-Martinuskerk in Aalst zit in één van de glasramen een gat. Het werd er aangebracht op aanwijzen van de astronoom, wiskundige en socioloog Adolphe Quetelet (1796 – 1874). Waarom?
9. Museum Dhondt-Dhaenens in het Oost-Vlaamse Deurle had net voor de coronacrisis twee mooie solotentoonstellingen lopen van de kunstenaars Gary Hume en Francis Upritchard. Toch gingen de tentoonstellingen gewoon door. Hoe?
10. De Groenplaats van het Limburgse dorpje Oud-Rekem is een feeërieke plek. Op elke zijde van dit kleine pleintje staat bouwkundig erfgoed. Nummer 4 is een laat-classicistisch burgerhuis waar zich aan de ene kant een trattoria bevindt en aan de andere kant een museumapotheek. In het museum staat het vol authentieke producten en zelfs een bevallingsstoel en bevallingstangen. Welk jaartal vermelden de muurankers op het witte gebouw?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Stokerij Van Damme