Menu

De Open MonumentenQUIZ deel VIII

De Centrale

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen

Zolang we met z’n allen zoveel mogelijk binnen blijven, voorzien we een digitale manier om van erfgoed te genieten.  Speel onze wekelijkse Open MonumentenQUIZ en ontdek meteen de antwoorden.

1. Wat mochten de toen 17-jarige Albert en de toen 14-jarige Ernest van Caloen samen met hun huisleraar abbé Vandermeersch in 1873 aanleggen in het park rondom het neogotische Kasteel van Loppem? Het is nog steeds een toeristische attractie.
2. Baron Stijn Coninx filmt graag op erfgoedlocaties. In Koko Flanel komt de Grote Markt van Brugge mooi in beeld, zij het dan onder een schuimtapijt. In Daens legt hij het Aalst uit de 19e eeuw vast. Voor Marina, de verfilming van het leven van Rocco Granata, trok hij naar Limburg. In welk mijnmuseum werd een massascène met mijnwerkers opgenomen?
3. De Centrale in Gent was een stedelijke elektriciteitscentrale die vanaf 1926 stroom produceerde. In de jaren tachtig werden de met cokes aangedreven generatoren stopgezet. Wat is De Centrale nu?
4. De monumentale inkomhal van B&B De Gilleminus in Temse won in 1902 de prestigieuze Prix de Rome. Alles in dit beschermde herenhuis straalt een grote klasse uit. Waar komt de naam De Gilleminus vandaan?
5. Het gratis toegankelijke stadsmuseum De Hofstadt in Diest stelt een rijke kunstverzameling tentoon. Waar bevindt zich dit museum?
6. In de jaren ’60 woonden nog slechts twee begijnen in het begijnhof van Hoogstraten, begijn van den Wijngaard en begijn Slangen. Er speelde iets tussen de twee. Wat?
7. Kunstschilder Felix De Boeck (1898 – 1995) werkte zes dagen in de week als landbouwer. Tijdens het werk op het veld schilderde hij in gedachten. Op zondag legde hij zijn ideeën vast op doek. De no-nonsense kunstenaar uit Drogenbos staat bekend om zijn scherpe inzichten. Welke uitspraak komt van hem?
8. Het museumschip Tordino werd in 1922 geboren als Charlotte. Het binnenvaartschip veranderde in zijn honderdjarige geschiedenis regelmatig van naam. In 1968 werd het schip herdoopt in Riatho, in 1970 in Quo Vadis, in 1978 in Bianca om pas in 2010 Tordino te worden genoemd. Wat bevindt zich NIET aan boord?
9. Hobbybakkers kopen graag hun meel bij een historische molen waar nog gemalen wordt. In ambachtelijk gemalen meel zitten immers nog alle bestanddelen van de graankorrel. Windmolens hadden vroeger nog een nut. Weet je welke?
10. De Wintertuin in art nouveaustijl in het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is oogstrelend. Waarom werd deze bijzondere ruimte gebouwd?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
b&b De Gilleminus