Menu

De Open MonumentenQUIZ deel X

Teseum

Test jouw kennis over historische plekken in Vlaanderen nog een laatste keer

In de loop van mei en juni openen heel wat erfgoedplekken opnieuw de deuren. Met deze 10de en laatste Open MonumentenQUIZ ronden we onze quiz-reeks af. We danken jullie hartelijk om al die weken zo massaal mee te spelen en hopen dat jullie binnenkort weer genieten van een bezoek aan één van de betoverende historische plekken in Vlaanderen.

1. Kunstencentrum Vooruit werd in 1913 opgericht in het centrum van Gent. Het monumentale gebouw kreeg in 2000 de Vlaamse Monumentenprijs na grondige restauraties. Wat werd in 1913 ook geopend in Gent?
2. Het gotische stadhuis van Leuven op de Grote Markt telt drie verdiepingen met aan de buitenkant 236 nissen en binnen prachtige salons in verschillende stijlen. Welk museum bevindt zich onder het stadhuis?
3. Het Sportimonium is een sport- en olympisch museum dat in de voormalige kleedkamers van het strandgebouw in Hofstade werd ondergebracht. De gebouwen dateren van 1938. Waar vindt de uitgebreide collectie met meer dan 30.000 sportvoorwerpen zijn oorsprong?
4. Het Spoorwegfort van Duffel is onderdeel van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. In 1972 werd het fort verkocht aan een aannemer. Hij begon met het afbreken van de toegangsbrug en wou ook de rest van het fort slopen. Welk toeval maakte dat het fort van de sloophamer werd gered?
5. Jan Pieter Van Baurscheidt de Jonge was een bouwmeester uit de 18de-eeuw met een voorkeur voor rococostijl. Welk gebouw is NIET van zijn hand?
6. Een vennootschap van zeven welgestelde burgers, teuten, richtte in 1804 in Hamont-Achel de Napoleonsmolen op. Vier vrijwillige molenaars laten de molen nog heel regelmatig draaien. De molen had in zijn lange geschiedenis in 1968 heel even een andere functie. Welke?
7. ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst was in oorsprong een hospitaalcomplex. In 1903 werd het stadsmuseum hier ondergebracht. In 1912 kreeg het museum een belangrijke schenking van de toen op 88-jarige leeftijd overleden liberale burgemeester van Ninove Edmond de Deyn. Hoe kwam deze man aan zijn omvangrijke archeologische collectie?
8. Cinema De Keizer in Lichtervelde is echt een voorbeeld van dorpserfgoed. Het gebouw dateert van begin 18e eeuw en was eerst een herberg, brouwerij en gemeentehuis voor het in 1924 cinema werd. Het is daarmee de langst draaiende bioscoop van het land. Naar wat verwijst de naam van de cinema?
9. Het Teseum in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren toont enerzijds de vele kerkschatten en anderzijds de archeologische sporen onder de basiliek. Er komt binnenkort (najaar 2021) nog een stuk museum bij. Wat?
10. Kasteel van Beauvoorde beschikt sinds begin dit jaar ook over een schrijversresidentie. Aan welk boek werkte Anne Provoost er, de eerste auteur die er te gast was?
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Niet verplicht.
Wil je kans maken op een gratis Open Monumentenkaart? Vul je gegevens in. Elke week loten we een winnaar uit de inzendingen.
Fort Duffel