Menu

De vijf mooiste historische plekken voor een eerste date

hartjes

Verliefdheid. Geen verplichtingen, de mooiste uitstapjes bedenken en elkaar rustig beter leren kennen. Bij Open Monumenten zijn we ervan overtuigd dat er niets beter is dan een date in on(t)roerend mooi erfgoed. Speciaal voor Valentijn: onze beste tips om er met z'n tweetjes tussenuit te knijpen.

Uilenspiegelmuseum

1. Uilenspiegelmuseum in Damme

De meest romantische stad van het land ligt midden in de polders van het Zwin. In Damme zet je de tijd even stil. Je stapt er binnen in kleine boekhandels, geniet er van een streekbier in een bruine kroeg of van een culinaire topervaring in de vele restaurants van het centrum. Rondom de markt domineren hoge herenhuizen het straatbeeld. Huyze de Grote Sterre bijvoorbeeld werd gebouwd in de 13e eeuw en kreeg zijn stenen voorgevel in de 16e eeuw. Ten tijde van de grensoorlogen met Holland verbleef de Spaanse gouverneur in dit prachtige gebouw dat in de jaren 1990 een grondige restauratie onderging. Je vindt er onder meer het bezoekerscentrum van de stad Damme, maar ook het bijzonder interessante Uilenspiegelmuseum. De schelm is immers in Damme geboren. In dit boeiende museum kom je alles te weten over Tijl, zijn vriendin Nele en hun makker Lamme Goedzak. Tip: Combineer je bezoek met een romantische wandeling op de Vesten rond Damme.

Leden van Open Monumenten kunnen hier hun bon inruilen voor 1x gratis toegang en met hun lidkaart punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel.

Hof van Busleyden

2. Hof van Busleyden

Begin 16e eeuw was Mechelen waarschijnlijk de hipste plek van de Lage Landen. Bart Van Loo beschrijft het tijdsvak meesterlijk in zijn magistrale boek ‘De Bourgondiërs’. In die periode liet Jeroen van Busleyden, een hooggeplaatste man aan het hof van Margaretha van Oostenrijk, een stadspaleis bouwen die zijn gelijke niet kende. In het Hof van Busleyden werden banketten gehouden waar al wie er intellectueel wat toe deed langs kwam. Erasmus en Thomas More schoven er onder andere mee aan tafel. Na een grondige restauratie opende het Hof van Busleyden vorig jaar opnieuw als stadsmuseum. Of moeten we zeggen stadsbelevingsmuseum? Dit wordt ongetwijfeld een date met gespreksstof. Het museum zet immers aan tot reflectie en dialoog.

Tip: Combineer je bezoek met een beklimming van de Sint-Romboutstoren. Bij helder winterweer kijk je aan de ene kant tot aan de haven van Antwerpen en aan de andere kant blinkt het Atomium in Brussel.

Cinema De Keizer

3. Cinema De Keizer

Neem de trap naar het balkon. Nestel je in de rood fluwelen klapzetels. Als het zaallicht langzaam dooft en het gordijn voor het scherm open schuift, hoor je nog net het gekraak van een late bezoeker op de authentieke houten vloer. In deze dorpscinema uit de jaren twintig krijgt de filmbeleving een heel andere lading. Het is pure romantiek. Op de laatste rij achteraan onder het balkon zijn vele koppeltjes ontstaan… Cinema de Keizer is de oudste nog werkende cinema van het land. “Een parel, een juweel, een unicum…”, niet onze woorden, maar die van de vele Vlaamse regisseurs en acteurs zoals Stijn Coninx en Wim Opbrouck die hier hun film mochten komen voorstellen.

Het gebouw dateert van 1715 en deed vroeger dienst als herberg, brouwerij en gemeentehuis. Tot Georges Debaillie er in 1924 zijn cinema in bouwde. Begin jaren zeventig nam zijn dochter Agnes het over. Nog steeds worden hier in dit prachtige kader films vertoond.

Tip: Een film moet je doorspoelen. Op de markt vind je gezellig ingerichte cafés als Den Gouden Appel en Wolf waar iedereen welkom is.

Alden Biesen luchtfoto

4. Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

De Alden Biesenroos groeit in de Franse tuin van de 800 jaar oude landcommanderij in Rijkhoven, deelgemeente van Bilzen. De tuinen van Alden Biesen zijn vrij toegankelijk en zijn qua eerste date echt een topervaring. In dit immense domein dat tot 1794 toebehoorde aan de Duitse Orde val je van de ene verbazing in de andere. Geniet van de natuurpracht of zet je even in de Minervatempel in de Engelse tuin. Op Valentijn, 14 februari, brengen huisorganisten een muzikale ode aan 800 jaar landcommanderij. Landcommanderij Alden Biesen is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht in de Kempen of Haspengouw. Hoewel de volgende tijdelijke expo pas voorzien is voor begin oktober 2020, valt hier altijd wel wat te beleven.

Tip: Boek je een speurspel via Bilzen Mysteries. Je beleeft er overdag een spannend avontuur met de tablet in het uitgestrekte domein.

Leden van Open Monumenten kunnen hier met hun lidkaart punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

5. Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen

Valentijnsdag, 14 februari, is de laatste dag van de zinnenprikkelende tentoonstelling ‘Porno, pulp en literatuur’. Er wordt afgesloten met een finissage van 19 tot 21 uur waarvoor je zeker nog tickets kan bestellen. Rode wangen op een eerste date? Het moet kunnen.

De erfgoedbibliotheek in hartje Antwerpen is gratis toegankelijk. Je vindt er meer dan anderhalf miljoen volumes, een literaire schatkamer vol eeuwenoud Vlaams cultureel patrimonium. En zeggen dat het in 1481 begonnen is met een schenking van 41 boeken. Die eerste werken zijn helaas verloren gegaan tijdens de Spaanse Furie in 1576 toen muitende Spaanse troepen al moordend en brandschattend door Antwerpen trokken.

Tip: Stap ook eens binnen in de barokke Sint-Carolus Borromeuskerk die vlakbij de Erfgoedbibliotheek ligt. Je hebt er ogen tekort!

Voor leden van Open Monumenten worden hier soms exclusieve evenementen en activiteiten georganiseerd.

Open Monumentenkaart

Ben je al lid van Open Monumenten?

Geniet meer, beleef meer

Als lid zorg jij er mee voor dat we historische plekken restaureren en openstellen. In ruil voor jouw steun, krijg je toegang tot unieke plekken in Vlaanderen en geniet je korting en voordelen met je Open Monumentenkaart.