Menu

In deze abdijen kan je op retraite


Abdij van Tongerlo

Abdijen en kloosters zien steeds meer aanvragen binnenlopen voor een gastenverblijf. Er is behoefte aan het even terugtrekken uit de dagelijkse beslommeringen en enkele dagen in stilte door te brengen tussen prachtig erfgoed. Een retraite is een reiniging van de geest, het wegspoelen van alle muizenissen om daarna weer stevig het leven te omarmen. In deze abdijen kan je terecht.

Sint-Sixtusabdij

Stilte zoeken in de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

Vaak zit tearoom In de Vrede aan de overkant van de straat afgeladen vol. Dit is de enige plek waar het wereldberoemde trappistenbier van Westvleteren wordt geschonken. Achter de dikke muren van de Sint-Sixtusabdij heerst volstrekte stilte. Verschillende gebouwen van de abdij werden tien jaar geleden grondig gerenoveerd door architect Bob Van Reeth. Meerdaagse bezoekers zijn er welkom in het gastenhuis. “Volgens Gods plan zijn de kloosters heilige plaatsen voor alle mensen van goede wil”, benadrukt een tekst op de website van de Sint-Sixtusabdij. De maaltijden worden er in stilte genuttigd en gasten worden gevraagd deel te nemen aan de verschillende gebedsdiensten doorheen de dag. Eén kamer is ingericht voor mensen met een handicap. In de onmiddellijke omgeving van de abdij kan je mooie wandelingen maken in de Sixtusbossen, op het wandelnetwerk Hoppeland.

Karmelietenklooster Gent

Het Rustpunt, gastenverblijf in Karmelietenklooster

Op wandelafstand van het Gravensteen in Gent bevindt zich het 17e -eeuwse karmelietenklooster. Hier wonen nog vijf ongeschoeide karmelieten. Wees gerust, ze dragen sandalen. Het mooi gerenoveerde gastenverblijf wordt Het Rustpunt genoemd. In de sobere, maar comfortabel ingerichte kamers kunnen zowel citytrippers als rustzoekers terecht. Je kan er kiezen uit een B&B- formule of een volpension. Er vinden regelmatig meerdaagse retraites of themaweekends plaats rond één bepaald onderwerp. En dat hoeft heus niet altijd over religie te gaan, soms wordt ook stilgestaan bij geluk in het dagelijks leven. In de kloostertuin en de boomgaard kan je de batterijen weer helemaal opladen.

OudeAbdij Drongen

Bezinning in Oude Abdij Drongen

De neobarokke Sint-Gerolfkerk in Drongen lijkt wat groot uitgevallen voor deze kleine deelgemeente van Gent. De kerk maakt deel uit van het abdijcomplex dat eeuwenlang in handen was van de norbertijnen. Begin 19e eeuw namen de jezuïeten hun intrek in het complex. Sindsdien is de Oude Abdij Drongen een ignatiaans centrum voor christelijke spiritualiteit. Anders gezegd, de geloofsmethodes van Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïetenorde, worden er gehanteerd. Je kan er regelmatig meerdaagse bezinningen rond een bepaald thema volgen. In de Oude Abdij zijn ook individuele bezoekers welkom die er bijvoorbeeld komen studeren of schrijven. In De Pelgrim geniet je van een volpension. Er wordt gevraagd de stilte te bewaren in de historische kloostergangen en – kamers. Het hele abdijcomplex omvat 10 hectare, de prachtige tuinen naast de meanderende Leie inbegrepen.

Abdij Van Averbode

Bosbaden in de Abdij van Averbode

De Abdij van Averbode in Scherpenheuvel-Zichem werd al begin 12e eeuw gesticht. Enkel de kloostermuur, die nu in de steigers staat, herinnert nog uit die tijd. De barokke abdijkerk dateert van halfweg 17e eeuw. De abdij ligt op een drukke pelgrimsroute en ontvangt vaak pelgrims in hun gastenkwartier. Je reserveert je plekje best lang genoeg op voorhand wegens het grote succes. In de norbertijnenabdij zelf wordt gevraagd een sfeer van stilte en rust te respecteren. Er zijn drie gemeenschappelijke gebedsmomenten en er wordt in groep, samen met de gastenpater, gegeten. Het drukste wandelknooppunt van Vlaanderen bevindt zich voor de ingang van de abdij. Je wandelt hier op dit snijpunt tussen de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg zo de bossen van De Merode in. Je kan een vriend(in) trouwens een overnachting cadeau doen in de abdij.

Abdij van Zundert

Mediteren in de Abdij van Zundert

Wij kennen de abdij vooral van zijn heerlijk trappistenbier, dat nog maar sinds 2013 wordt gebrouwen. Voordien legden de trappisten zich toe op de arbeidsintensievere veehouderij. De abdij heet eigenlijk Maria Toevlucht en werd eind 19e eeuw gebouwd als toevluchtsoord om monniken uit Frankrijk op te vangen. Zij werden toen met uitzetting bedreigd, maar het is gelukkig nooit zover gekomen. Centraal in de abdij staan stilte en rust. “Dit leven van gebed in stilte en afzondering willen we ook aanbieden aan anderen die zich willen laven aan de Bron”, klinkt het. Het gastenverblijf in de abdij is heel populair, omwille van de zenmeditaties en omwille van de nabijheid van prachtige natuur. In 1971 voerde de abdij zenmeditaties in. Tweemaal per dag wordt in groep gemediteerd. Tussen de vijf gebedsstondes in de kerk door kan je prachtige wandelingen maken in het natuurgebied De Moeren met zijn dichte bos en natte moeras.