Menu

Dilbeek wil het landschap dat Pieter Bruegel ooit zag tot leven brengen

Kerk Dilbeek

De organisatie

De gemeente Dilbeek ligt in de provincie Vlaams-Brabant en telt ongeveer 42 000 inwoners. De strategische doelstellingen van de gemeente zijn:  

  1. Dilbeek als veilige en warme gemeente
  2. Dilbeek als aangename, creatieve en actieve gemeente
  3. Dilbeek als sociale gemeente
  4. Dilbeek als duurzame gemeente
  5. Kwaliteitsvol bestuur.

De gemeente beheert een aantal erfgoedsites, waarvan de voornaamste zijn: de Pedemolen in Sint-Gertrudis-Pede, Kasteel de Viron en de Kasteelhoeve in Dilbeek, Alenatoren en IJskelder, Huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem.

Via het hefboomproject Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen (2018-2020) zet Dilbeek in op het ontsluiten van haar erfgoedsites en het omliggende landschap (Pedemolen, Sint-Annakapel, Pajottenland). 

Terugkeer van de kudde

Het erfgoed

In 1392 al werd de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede vermeld in een acte: “Sweder van Abcoude, Heer van Gaasbeek, kocht van Arnoul, zoon van Gielelmus van Pede, een heuvel met woningen op de top en met een watermolen aan de voet.”

Volgens sommige bronnen zou Pieter Bruegel de Oude de watermolen in beeld gebracht hebben meer dan 400 jaar geleden, o.a. op de schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. In 1989 werd de Watermolen van Pede aangekocht door de gemeente Dilbeek. Na een zeer grondige restauratie is de molen sinds 2002 weer maalvaardig en daardoor een van de weinige maalvaardige watermolens in het Pajottenland. Dilbeek wil graag de erfgoedsite nog meer ontsluiten door het ontwikkelen van educatieve pakketten, het erfgoed tijdelijk meer openstellen en een participatief traject opstarten met boeren, bakkers en consumenten rond het verbouwen en verwerken van graan (geïnitieerd door Future Farmers) en door kennisdeling via een bezoekersgids met kaart, communicatie en promotie (meertalige banners, flyers, posters, advertenties).

Watermolen

Het project

De aanvraag betreft voornamelijk de ontsluiting van de Pedemolen in het gehucht Sint-Gertrudis-Pede (in de deelgemeente Schepdaal) via een uniek groots publieksevenement dat gedurende zeven maanden de molen als rustpunt gebruikt op het parcours met moderne en hedendaagse ingrepen in het landschap. Dat publieksevenement is ook wel bekend als: "De Blik van Bruegel: reconstructie van het landschap"

Dit project kadert binnen het groter geheel van de hefboomprojecten van Toerisme Vlaanderen rond de Vlaamse Meesters (2018-2020). In 2019 wordt de 450ste sterfdag van Pieter Bruegel de Oude herdacht.

Tijdens de zomer van 2019 viert Dilbeek het Bruegeljaar met een openluchttentoonstelling die de rol van het Pajottenlandse landschap in vraag stelt, zoals dat door Pieter Bruegel de Oude werd voorgesteld en zoals het vandaag is. ‘De Blik van Bruegel’ volgt via een wandelparcours met artistieke en ruimtelijke ingrepen de blik van de schilder hoe hij het zag, toen hij zijn bucolische landschapsschilderijen maakte.

​​​​​​Ook jij kan bijdragen aan dit project door een gift. Wist je dat die vanaf 40 euro per jaar ook fiscaal aftrekbaar is? Wij bezorgen je een officieel attest waarmee je via je belastingen tot 45% van je gift recupereert. 

Praktisch