Menu

Huis Van Oombergen (KANTL)

Prachtige rococo-architectuur voor Koninklijke Academie

Dicht bij de Gentse Vrijdagmarkt is de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) gevestigd in een 18de-eeuws herenhuis. Architect David ’t Kindt, die de hele Gentse rococo-architectuur domineerde, bouwde het op de plaats van het middeleeuwse 'steen' van de Gentse patriciërsfamilie Damman. Het gebouw met haar monumentale gevel werd dan ook Dammantsteen of 'Huis van Oombergen' gedoopt, naar de heerlijkheid die de familie in de 16de eeuw kocht.

Rococo en Classicisme

De interieurs werden geleidelijk afgewerkt en aangepast aan de gewijzigde smaak en de noden van de opeenvolgende eigenaars. Zo kwamen er naast ruimtes in rococostijl ook classicistisch aangeklede ruimtes.

Vestiging Academie

In 1892 kocht de Belgische Staat het Huis van Oombergen aan als vestiging van de Koninklijke Vlaamsche Academie. Het huidige Academiegebouw is dan ook het resultaat van vele restauratie- en moderniseringswerken door de overheid.

Opening hours

Groepen kunnen het Academiegebouw bezoeken op afspraak. Dit kan enkel op werkdagen, tussen 9 uur en 12.30 uur en tussen 14u en 17u

Wat valt er te beleven?