Menu

Kasteel van Horst

Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst
Kasteel van Horst

Ridderlijk feestkasteel in het Hageland

Horst? Da’s een écht ridderlijk feestkasteel, verscholen tussen groene Hagelandse heuvels! Het kasteel staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten. Omwille van de veiligheid is het monument voor onbepaalde tijd gesloten, maar je kan uiteraard komen genieten van het prachtige natuurdomein rondom het kasteel. Ook brasserie het Wagenhuis blijft geopend!

De bossen achter het Kasteel van Horst waren tot het einde van de 18de eeuw in gebruik als viskweekvijvers. Die vijvers werden drooggelegd en evolueerden ondertussen naar mooie oude eikenbossen. Op hun oude dijken werden dreven aangelegd. 

Opening hours

Het kasteel is tijdelijk gesloten omwille van restauraties. Het bezoekerscentrum opent de deuren opnieuw vanaf 2 juli.

Wil jij het Kasteel van Horst mee helpen openstellen?

Draag je steentje bij met een gift

Het eeuwenoude Kasteel van Horst is dringend toe aan restauratie. De komende jaren neemt Herita de nodige stappen om het kasteel weer open te stellen voor het publiek. 

Voor een groot deel van de werken ontvangt Herita middelen van de Vlaamse overheid.  Daarnaast investeren we ook volop eigen middelen in het kasteel. Om de volledige financiering rond te krijgen hopen we ook op jouw steun te mogen rekenen.

We zijn nog op zoek naar € 200 000 tegen 31 december 2023. Zorg jij er mee voor dat dit bijzondere middeleeuwse kasteel bewaard blijft voor de toekomst?

Wat valt er te beleven?

Het Horstgenootschap

Het Kasteel van Horst is tijdelijk gesloten omwille van de restauratie die op til is. Een groep gidsen en vrijwilligers hebben hun krachten gebundeld in het Horstgenootschap, om samen met Herita de site van het kasteel ondertussen levendig te houden.

Met thematische wandelingen, Erfgoeddag en Open Monumentendag, lezingen en workshops heten we iedereen die geïnteresseerd is in het kasteel en zijn omgeving hartelijk welkom op de site en in het Huis van het Horstgenootschap.

Naast toeristische informatie over de streek en het kasteel kan je ook wandel- en fietskaarten en streekproducten verkrijgen in het Huis van het Horstgenootschap. Op zondagnamiddag geeft ook een poortwachter je graag bijkomende informatie.

Openingsuren

  • 4 april tot en met 7 November 2021
  • Zondag van 13u tot 17u
  • In juli en augustus ook op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13u tot 17u

Kalender

UITGESTELD NAAR 2021 - 25 april Erfgoeddag “De Nacht” 20u-22u

Een nachtelijk parcours met muziek en spookverhalen. Wandelingen starten om 20u, 20u20, 20u40 en 21u aan het Huis. Duur: 1u30. Deelname gratis, goed wandelschoeisel aanbevolen.

UITGESTELD NAAR 2021 -26 april Erfgoeddag 13u-17u

Doorlopende doe-activiteit voor families over de bijzondere beestjes rond het kasteel.

13 september Open Monumentendag 11u-17u

Doorlopende activiteiten voor iedereen met een hart voor monumenten.

27 september Seizoensafsluiter 13u-17u

We sluiten het seizoen af met allerlei leuke activiteiten!