Menu

Bijzonder erfgoed ontdekken? Laat je inspireren door onze artikels

Het oude zwembad van Spiere-Helkijn

Toen er in 1955 een zwemmer verdronk in het oude openluchtzwembad, sloot het abrupt de deuren. Decennialang verkommerde het gebouw, tot in 2014 de intercommunale Leiedal dit stukje erfgoed opkocht en restaureerde. 

Dwaas maar toch erfgoed? Hier zijn de 'follies'

 'follies' of 'dwaasheden' kregen ze in de loop van de tijd erfgoedwaarde of worden ze beschermd als monument. Denk aan namaakgrotten, nepkastelen, nagebouwde ruïnes of tempels. Have fun!

Het verdwenen kanaal Ieper-Komen

Op het kanaal Ieper-Komen heeft nooit een schip gevaren. Het grootschalige project leek van in het begin vervloekt.  Toch zijn er vandaag nog sporen van  deze gigantische infrastructuurwerken te vinden.

Fortengordel rond Antwerpen

De werken aan de buitenste fortengordel rond Antwerpen waren in 1913 afgerond, net voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Nog geen jaar later marcheert het Duitse leger België binnen. De fortengordel rond Luik stort als een kaartenhuisje in elkaar. Antwerpen zet zich schrap...

Sluit jij je aan bij Open Monumenten?

Wil jij uitzonderlijk plekken kunnen bezoeken? Wil jij elke maand tips, nieuws en extra erfgoedvoordelen ontvangen? En ben jij begaan met de toekomst van historische plekken in Vlaanderen? Sluit je dan vandaag nog aan bij Open Monumenten en word lid.

Waarom staan er Arabische tekens in een bunker uit WOI?

In de Oudlandpolders van Oudekapelle tref je een merkwaardige bunker uit WOI. Het bouwwerk bevat een Arabische de inscripties "Er is geen grotere God dan Allah. Als je in Allah gelooft, zal je zegevieren zoals de zege over Tadmoor en Namar.'