Menu

Twee Belgische laureaten bij de Europa Nostra Prijzen 2019

De winnaars van de Europese Erfgoed Prijzen/Europa Nostra Prijzen 2019, Europa’s meest prestigieuze eer in de erfgoedsector, zijn bekend. Het gaat om 25 laureaten afkomstig uit 16 landen die worden erkend vanwege hun indrukwekkende prestaties in instandhouding, onderzoek, toegewijde dienst, en onderwijs, opleiding en bewustmaking.

Tot de winnaars behoren twee uitstekende projecten uit België.VERONA: Van Eyck Research in OpeN Access is laureaat in de categorie onderzoek en de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie is laureaat in de cateogie toegewijde dienst. De winnaars zullen geëerd worden tijdens een bijzondere ceremonie op het Europees Erfgoed Congres in Parijs op 29 oktober. 

Notre Dame

Speciale prijs voor Parijse brandweer

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben ook een Speciale Europese Erfgoedprijs aangekondigd om de Parijse brandweer te eren. Samen met de politie en conservatiespecialisten heeft de brandweer zich moedig en kundig ingezet om de vlammen die de Notre Dame Kathedraal verwoestten op de nacht van 15 April onder controle te houden, en om zowel het hoofdgebouw van het monument als de onbetaalbare artefacten die binnenin bewaard werden, te beschermen tegen complete vernieling. Hier lees je meer over deze prijs.

Ook Turkije en Zwitserland in de prijzen

De Europa Nostra Prijzen zullen ook uitgereikt worden aan twee opmerkelijke erfgoedprestaties uit Europese landen die niet deelnemen aan het EU Creative Europe programma, namelijk Zwitserland en Turkije.  Concreet gaat het om Boğaziçi Universiteit Gözlükule Opgraving Onderzoekscentrum, Tarsus, Turkije in de categorie instandhouding en Mr. Léonard Gianadda, Martigny, Zwitserland in de categorie toegewijde dienst. 

Stem je mee voor de publieksprijs?

Burgers uit Europa en de rest van de wereld kunnen nu online stemmen op de Publieksprijs en steun mobiliseren voor een of meer winnende projecten uit hun eigen of een ander Europees land. Nog tot 15 september kan je stemmen op jouw favoriete projecten.