Menu

Nostalbus maakt de legendarische bus uit 1976 terug rijvaardig

nostalbus

De organisatie

NostalBus werd opgericht in 2010 en staat in voor het onderhoud en beheer van rijdend erfgoed, meer bepaald retrolijnbussen. Sinds de oprichting restaureerde de vereniging al meerdere autobussen die actief waren in de periode 1977 – 1991 op de lijndiensten van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). De collectie wordt ter beschikking gesteld op verschillende culturele-historische evenementen (o.m. Open Monumentendag, events van steden en gemeenten, activiteiten van de oldtimersector, …) zodat ook het brede publiek van dit erfgoed kan genieten en er zelfs een ritje mee kan maken.

Nostalbus

Het erfgoed

De Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen organiseerde het openbaar vervoer in België, samen met enkele stedelijke maatschappijen zoals MIVA in Antwerpen en MIVG in Gent, tussen 1884 en 1991. De Lierse busbouwer Van Hool mocht 114 van deze voertuigen bouwen. Vanaf 1976 werden deze bussen ingezet op 14 stadsnetten van Belgische centrumsteden zoals Mechelen, Brugge, Kortrijk, Charleroi en Namen.

De bus met nummer 4481, die gerestaureerd wordt door NostalBus, is de enige overblijvende bus uit de eerst gebouwde reeks en is hiermee het oudst bewaarde voertuig van dit type. Tot 1995 bleven de voertuigen van dit type reizigers vervoeren. Het door Nostalbuss bewaarde exemplaar kreeg nog een fin de carrière als werfvoertuig bij de Waalse Vervoersmaatschappij TEC in Charleroi tot in 2015. NostalBus voert een totaalrestauratie door waarbij de bus terug in de originele staat en rode kleurstelling wordt gebracht en ook mechanisch weer perfect in orde gesteld wordt om het voertuig rijvaardig te kunnen bewaren.

Hier vind je meer informatie over de bussen die Nostalbus al restaureerde.

Nostalbus

Het project

De Van Hool AU124 – Cummins was een legendarisch bustype in de geschiedenis van de NMVB. Onze Van Hool AU124 dient op meerdere vlakken aangepakt te worden:

 • Afronden van de chassiswerken: het chassis werd de voorbije jaren al gedeeltelijk aangepakt, waarbij op vele plaatsen volledig nieuwe draagstructuren professioneel werden ingelast. Het afronden van deze intensieve chassiswerken staat gepland midden 2019.
   
 • Herstelling van het interieur: het interieur wordt volledig terug in staat gesteld met de (bijna) originele betaaltafel, vloeren, zetels, wand- en dakbekleding, … zoals bij levering van de bus in 1976.
   
 • Herstelling van het plaatwerk: het plaatwerk zal ook worden aangepakt, roestplekken in de carrosserie worden behandeld of vervangen. De typische rode NMVB-kleuren van weleer zullen de bus opnieuw doen pronken.
   
 • Tenslotte wordt ook de bus technisch weer helemaal in orde gesteld zodat deze opnieuw bedrijfszeker wordt en met glans door de technische keuring geraakt.

De uiteindelijke bedoeling is om het voertuig weer in de oorspronkelijke staat te herstellen en deze rijvaardig te bewaren.

Wil jij deze legendarisch bus nog eens zien rondrijden? Je kan bijdragen aan dit project via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

 • Naam: Nostalbus vzw
 • Rekeningnummer: BE37 7450 4520 7628 - Vermelding: gift - Nostalbus
 • Contactgegevens: Westeindestraat 25
  9990 Maldegem
 • E-mail: info@nostalbus.be
 • Websitewww.nostalbus.be
 • FacebookpaginaNostalbus