Menu

Vanaf september 2021 is de gotische toren van de O.L.V.-basiliek in Tongeren toegankelijk voor bezoekers

Basiliek Tongeren

Een prachtig uitzicht over Tongeren

Vanaf september 2021 zal de gotische toren van de O.L.V.-basiliek in Tongeren toegankelijk zijn voor bezoekers. De ontsluiting, die deel uitmaakt van de laatste restauratiefases van de basiliek, zal 1,5 miljoen kosten en wordt mee mogelijk gemaakt door een projectrekening van Herita.

In samenwerking tussen stad en kerkfabriek wordt de toren toegankelijk gemaakt. Tegelijk wordt de buitenzijde gerestaureerd zodat hij weer tegen een stootje kan. Zo krijg je als bezoeker de kans om via ongeveer driehonderd trappen de binnenkant van de toren te verkennen en op het platform op het hoogste punt beloond te worden met een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende landschap.

De ontsluiting maakt deel uit van het parcours van het Teseum, waardoor je een tijdreis kan maken van onze oudste kerken en de fundering van de vroegere toren in de archeologische site onder de Basiliek, via de schatten en de geschiedenis van het kapittel, tot het hoogste punt van Tongeren. De eerste bezoeker zal verwelkomd worden in het najaar van 2021, dus nog even geduld.