Menu

#Monumentverhalen: Diane is gids en trouw lid van Open Monumenten

Diane Geerts is een gedreven gids en drijvende kracht achter vtbKultuur Denderleeuw. In 2019 nam ze deel aan zowat alle uitzonderlijke openstellingen die Open Monumenten organiseerde. Ook dit jaar verlengde ze als één van de eerste haar Open Monumentenkaart.

Diane Geerts, Open Monumenten

Diane, vanwaar jouw opvallend enthousiasme voor Open Monumenten?

Als gids ben je sowieso geïnteresseerd in monumenten en ga je gretig op zoek naar wat anderen te bieden hebben en hoe ze dat aan groepen aanbieden. Ik heb Herita leren kennen bij de FBAA, de opleidingsinstelling voor reisleiders en ontdekte de waarde van deze organisatie voor ons gidsen in spe. Ik heb me toen al lid gemaakt van Herita. En ik blijf trouw aan iets dat goed is, dus toen de ledenbeweging van Herita veranderde naar Open Monumenten ben ik mee overgestapt.

Wat vind je de grootste voordelen van je Open Monumentenkaart?

De Open Monumentenkaart is de juiste sleutel waarmee deuren opengaan. Ten eerste krijg je de mogelijkheid om plekken te bezoeken die nog in de stijgers staan. Zo ben ik steeds weer een verhaal rijker voor de leden van vtb-Kultuur.  Het geeft je ook de mogelijkheid om in beperkte groep, de dag voorafgaand aan Open Monumentendag, te kunnen deelnemen aan uitzonderlijke bezoeken, zonder in de rij te moeten aanschuiven. En dan zijn er natuurlijk de beperkt toegankelijke plekken die op speciale dagen open zijn voor leden, als je snel bent…soms moet je op vinkenslag zitten want het is snel vol.

Welke activiteiten zijn je in 2019 vooral bijgebleven en waarom?

Het bezoek aan Alden-Biesen met de prachtige tentoonstelling ‘1000 jaar Loon’. En dan vooral de exclusieve lezing van dr. Jan Vaes. Wat een begeesterend man. Op één uur tijd kregen we een idee van hoe belangrijk het Land van Loon wel was tot in Beieren toe! ‘Ons’ Limburg dat aan de touwtjes trok bij de Duitsers… Ongelooflijk toch.

De Handelsbeurs in Antwerpen was ook een topper. Het gebouw was al gesloten toen ik het ooit wou bezoeken… dan volgden jaren van leegstand. Maar nu zijn de renovatiewerken achter de rug én kregen we met Open Monumenten dé kans voor een bezoek. Wat een pareltje is het geworden.

Welke ontmoeting met een erfgoedeigenaar vond je interessant?

De heer Camu, eigenaar van kasteel Ronsevaal in Aalst, zette de deuren open voor leden van Open Monumenten. Een inspirerende man. Hij kent zoveel af van zijn botanische tuin. We hadden het geluk om met hem een wandeling door zijn park te mogen maken en de persoonlijke verhalen te aanhoren, bv. aan de zakdoekboom of davidia involucrata. Ik heb veel bijgeleerd, maar het zijn vooral de emotionele verhalen die blijven plakken.

Heb je je waardebon op je Open Monumentenkaart al gebruikt?

Nog niet, maar vanaf 2020 ben ik met pensioen en dan gaan we met deze kaart volop aan de slag. Het eerste dat op mijn verlanglijstje staat is het art deco gebouw van Eperon d’Or in Izegem.