Menu

Landcommanderij Alden Biesen bestaat 800 jaar in 2020

Alden Biesen

Een feestjaar voor Alden Biesen

2020 is een feestjaar voor de Landcommanderij Alden Biesen, de site bestaat dan achthonderd jaar. Ze werd in 1220 opgericht door de ridders van de Duitse Orde. Dit achthonderdjarig jubileum wordt gevierd met een hele reeks activiteiten. Het startschot bestaat uit twee boeiende lezingen over de belangrijkste periode uit de geschiedenis van de Landcommanderij: zes eeuwen Duitse Ridderorde in Alden Biesen.

Alden Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije Biesen en kende haar glorietijd tussen de 16de en 18de eeuw. Op het einde van de 18de eeuw maakte de Franse revolutie er een einde aan, toen de Duitse Orde werd verdreven. Dankzij de ridders van de Duitse Orde bezit Alden Biesen een uiterst boeiende geschiedenis en is het één van de grootste kasteeldomeinen van de Euregio.

Op zaterdag 21 maart kan je al kennis maken met deze interessante periode uit de geschiedenis. Historicus Jef Mertens en prof. dr. Udo Arnold, dè twee topspecialisten van de Duitse Orde, zullen er alles over uit de doeken doen. De Ridderorde kent vanaf dan geen geheimen meer voor jou!

Expo en lezing in oktober

24/10/2020 - 20/12/2020

In oktober kent het feestjaar een vervolg met een tentoonstelling over de meest fascinerende periode uit het verleden van de Landcommanderij. De expo laat je kennis maken met zes eeuwen Duitse Ridderorde, de ziel van Alden Biesen wordt blootgelegd aan de hand van een aantal unieke sleutelwerken. Jan Leyers opent de tentoonstelling met een razend boeiende lezing op 24 en 25 oktober.