Menu

Brouwinstallatie vindt weg naar craftbrouwerij op Ten Bogaerde

Ten Bogaerde Brouwinstallatie

Op de site van Ten Bogaerde in Koksijde, zijn momenteel de werken aan de gang voor de bouw van een craftbrouwerij. Lokaal Bestuur Koksijde en concessionaris ‘brouwerij Huyghe’ willen de deuren openen voor de zomervakantie dit jaar. Het project voorziet in een brouwerijgedeelte met een gelagzaal met 50-tal zitplaatsen.

Brouwinstallatie

De installatie van Coenco heeft een capaciteit van duizend liter en bestaat uit 4 gisttanks. Het proces van één brouwsel zal ongeveer 8 uur duren, van malen tot gisten). De mout wordt ter plaatse gemalen, dat zal je kunnen zien van achter glas. De warmtetank zal de warmte recupereren en gebruiken voor het opwarmen van een volgend brouwsel en voor het reinigen van de installatie. Het bier gaat daarna naar drie schenktanks die zich boven de bar bevinden. Door de verschillende tanks is er veel flexibiliteit en is er ruimte om bijvoorbeeld een seizoenbiertje te brouwen.

Er wordt enkel speciaal bier gefabriceerd, geen pils. In de toekomst zal het bier met plaatselijke (in de polders) verbouwde zomergerst te brouwen. Speciaal hiervoor wordt dit jaar al 2,5 ha zomergerst verbouwd op het domein van Ten Bogaerde i.s.m. Johan Ghyselen en Inagro.

Plaatsing van de installatie

Tijdens de renovatie van de varkensstallen op de site van Ten Bogaerde, waar de brouwerij wordt ondergebracht, werd er constant rekening gehouden met de te leveren brouwinstallatie. Zo dienden de werken in de brouwkuip zo snel mogelijk te vorderen. Dit terwijl een deel van het dak nog niet afgewerkt kon worden. De installatie wordt immers via het dak naar binnen gebracht. Door middel van een zeil werd de ruimte afgeschermd om zo de chape te plaatsen, te plakken en te vloeren. Net voor de levering van de installatie werden nog 2 gordingen weggenomen om zo met de installatie door de opening te kunnen. Na de levering wordt dit hersteld en wordt alles definitief dichtgemaakt. De mogelijkheid blijft om later opnieuw een stuk uit het dak te halen indien nodig.