Menu

Avant-Première Open Monumentendag

West Hinder III

Voor leden van Open Monumenten

Zaterdag 11 september

Start ticketverkoop: woensdag 18 augustus om 10 uur

Nog geen lid? Sluit je aan!

Dé hoogdag voor leden van Open Monumenten? Dat is de avant-première van Open Monumentendag.  Op 11 september kunnen leden in alle rust uitzonderlijke plekken in Vlaanderen bezoeken. Ontdek het boeiende programma van de avant-première 2021. 

Je kan enkel een ticket kopen als je lid bent van Open Monumenten. Ben je nog geen lid, maar wil je wel de zorg van monumenten in Vlaanderen ondersteunen, genieten van de avant-première en tal van andere voordelen? Sluit je dan vandaag nog aan. 

Limburg

Modernisme Hasselt

Modernisme in Hasselt

Arthur Baar, Huib Hoste & Leon Stynen

Voor het eerst kan je de gerenoveerde voorgevel van het 'Magazijn van de Koloniale Waren bewonderen. De originele kleuren van Hoste werden weer tot leven gebracht.  Een ervaren gids neemt je mee op een uniek uitgestippelde erfgoedwandeling langs een twintigtal particuliere woningen van modernistische architecten: Villa Ruland, Villa Douchar, Huis Polus, Huis Vanstraelen, het woonhuis van Arthur Baar en meer. Binnenkijken doen we in het  Magazijn van de Koloniale Waren en het aangrenzende Huis Hoste. Afsluiten doen we opnieuw met een drankje.

 • Wanneer? zaterdag 11 september van 14u -16u30 of 15u-17u30
 • Prijs? €16 pp
Abdijsite Herkenrode

Het klooster van de Kanunnikessen in Hasselt

Spiritualiteit & rust

Een gedreven gids neemt je mee naar de hal, rondgang, kelders en moderne kerk waar je het lege graf treft dat symbool staat voor de spiritualiteit van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Je bezoekt ook de prachtige abdisresidentie uit de 18de eeuw. Dit statige, witte gebouw met uitgestrekt Engels landschapspark werd in 1972 gekocht door de Zusters Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf Bilzen. Je geniet als eerste van de heropstart van deze unieke toer. Afsluiten doen we met een drankje in brasserie De Paardenstallen op het domein.

 • Wanneer? zaterdag 11 september om 11u
 • Prijs? €10 pp

 

Vlaams-Brabant

Abdij keizersberg

Abdij Keizersberg in Leuven

Achter de schermen

Je krijgt een exclusieve inkijk in de Benedictijnse gemeenschap aan de hand van een rondleiding  door Abdij Keizersberg. Ontdek de neo-Romaanse pandgang en het prachtige pandhof. Via de refter, de bibliotheek en de abdijkerk kom je tot in de vernieuwde woonwijk Monte Casino, waar mannelijke studenten wonen in een christelijke leefgroep.

 • Wanneer? Zaterdag 11 september om 9u30 of 14u
 • Prijs? €10 pp

Oost-Vlaanderen

Zuidkaai -Electrabelsite Aalst

De oude electriciteitscentrale van Aalst

Een stille getuige van het industriële verleden van de stad

De centrale van Aalst leverde gedurende 74 jaar stroom aan de Denderstreek (1923 tot 1997) en voorzag daarnaast tal van afnemers in de stad Aalst gedurende 66 jaar van warmte in de vorm van stoom. Ze is een stille getuige van het industriële verleden van Aalst en van de continue veranderingen in de energiewereld. Geniet van een rondleiding in dit fascinerende gebouw en ontdek ook de herbestemmingsplannen van project  'Zuidkaai'. 

 • Wanneer? Zaterdag 11 september om 15u of om 16u
 • Prijs? €10 pp
Te Nitteveld

Privélandgoed Te Nitterveld' in Ronse

Bezoek met pianoconcert

Op het landgoed 'Te Nitterveld' in Ronde vind je naast een uitgestrekt park met watermolen en 'waterfabriek' ook een prachtig landhuis gebouwd in 1899 naar een ontwerp van de Brusselse architecten Albert en Alexis Dumont.

Je ontdekt het domein en ook de villa binnen met o.a. de piano waar Peter Benoit op speelde. Pianiste Stephanie Maertens laat je genieten van een concert met ook muziek van Benoit. Daarna trek je met gids naar het Muziekbos langs de Geuzetoren, grafheuvels en voormalige bottelarij. Verwacht je aan een unieke beleving met sportieve insteek: er wordt flink wat gewandeld!

 • Wanneer?  Zaterdag 11 september  van 14u tot 17u  of van 15u tot 18u
 • Prijs? €16 pp

West-Vlaanderen

Kasteel Ter Waere

Kasteel Ter Waere in Gistel

Bezoek aan het privédomein

Het neo-classisitistische kasteel Ter Waere komt in 1861 in handen van de familie Ronse uit Gistel.  Aan het begin van de 20ste eeuw ondergaat het kasteel drastische verbouwingen met ook de aanleg van een park met rotonde en een moestuin.  Uitzonderlijk zet het domein de deuren open voor onze leden: je ontdekt de moestuin, het landschapspark, de merkwaardige Ronsemolen, de kapel, de conciërgerie, het koetshuis en de gloriëtte. Het is jouw unieke kans om dit privé-landgoed te ontdekken.

 • Wanneer? zaterdag 11 september om 10u en om 14u
 • Prijs? €12 pp
Museumschip Tordino

Het sluizencomplex van Plassendale

Historische woonboten & 't Spaans Tolhuis

Combineer je graag erfgoed met sfeer? Dan is deze unieke activiteit iets voor jou. Je ontdekt met een gids het  oorspronkelijke sluizencomplex van Plassendale en je stapt binnen bij twee historische schepen: museumschip Tordino en de woonboot 'le Fabuleux Destin'. Afsluiten doe je met ambiance op het terras van het prachtige erfgoedcafé 't Spaans Tolhuis met inbegrepen in de prijs een drankje en een maritiem geïnspireerd concertje.

 • Wanneer? Zaterdag 11 september om 10u of 14u
 • Prijs? €17 pp
Bisschopshuis

Te gast in het Bisschopshuis in Brugge

Een bezoek aan Hof Van Pittem

Het 16de-eeuwse hof in renaissancestijl in de Heilige-Geeststraat in Brugge heette vroeger Hof Van Pittem. Sinds 1834 resideert de bisschop van Brugge hier. Daarvoor had het complex meerdere functies: van gouverneursresidentie en ambtswoning, tot gevangenis, militair hospitaal en school. Onze leden zijn uitzonderlijk te gast in deze prachtige erfgoedparel. Ontdek het indrukwekkende interieur met o.a. de imposante trap, de kapel en de glasramen.

 • Wanneer? Zaterdag 11  september om 11u en om 14u
 • Prijs?  €10 pp

Antwerpen

West Hinder III

Primeur: West-Hinder III

Eerste bezoek aan het gerestaureerde lichtschip

De West-Hinder III is één van de laatste lichtschepen die ooit op de Noordzee als lichtbaken diende voor de scheepvaart die vanuit het zuiden richting Belgische kust en Antwerpen voeren.  Het schip werd gerestaureerd en zal in 2022 de deuren openen voor het publiek. Leden mogen nu al aan boord.  Ook een rondgang in de Droogdokken met bezoek aan enkele andere historische schepen staat op het programma.

 • Wanneer? Zaterdag 11 september om 11u, 12u, of 14u
 • Prijs? €13 pp
Van Celst

Achter de gevel van Hotel Vinck

Verbluffende erfgoedparel in centrum Antwerpen

In 1829 koopt Mevrouw Van Celst, de stichter van de Zusters van het Heilig Hart van Jezus, het prachtige Hotel Vinck om onderdak te bieden aan haar klooster en school. Grijp je kans om dit erfgoedpand te ontdekken met zijn adellijke salons, ontvangstruimtes, neogostische kapel en muurschilderingen. Je geniet tijdens de rondleiding ook van een muzikaal intermezzo op het Merklin-orgel.

 • Wanneer? Zaterdag 11 september om 10u of 11u
 • Prijs?  €15 pp

UITVERKOCHT. 

Informatie betreffende Covid-19

Alle rondleidingen worden georganiseerd volgens de geldende Corona-maatregelen. 

 • We hanteren groepen van max. 20 personen + begeleiding
 • Het dragen van een mondmasker (+12 jaar) is verplicht
 • De afstandregel van 1,5 meter wordt in acht genomen
 • We voorzien alcoholgel
 • Deelnemers raken geen objecten aan tijdens het bezoek