Menu

Uitzonderlijke openstelling Paleis op de Meir ***verlengd***

Paleis op de Meri

Wegens succes verlengd!

Paleis op de Meir toont collectie historische meubels

Van 13 april tot en met 30 juni opent het Paleis op de Meir in Antwerpen tijdelijk haar deuren voor het publiek. Na meer dan 8 jaar worden de historische meubels van zolder gehaald en tentoongesteld. De openstelling past in de feestelijkheden naar aanleiding van 800 jaar ’t stad. Je kan tickets reserveren via Experience Antwerp. Tickets kan je reserveren vanaf 6 april via Experience Antwerp.

 

Paleis op de Meir

Van "vorstelycke" patriciërswoning tot Koninklijk Paleis

Het Paleis op de Meir in Antwerpen werd in 1745 gebouwd door een schatrijke Antwerpse ondernemer. In 1811 kocht niemand minder dan Napoleon deze "vorstelycke" patriciërswoning en liet hij het verbouwen. Hoewel het paleis toebehoorde aan Napoleon, was het vooral de Hollandse koning Willem I die regelmatig in het paleis vertoefde. Na Willem I kwam het paleis in handen van het Belgische koningshuis. Het was op vraag van Leopold II dat de imposante spiegelzaal aan het paleis werd toegevoegd. Het paleis bleef tot 1969 eigendom van de Belgische Koninklijke familie.

Koning Boudewijn deed in 1969 afstand deed van het paleis met bijhorend meubilair.  Erfgoed Vlaanderen, de voorganger van Herita vzw, beheerde het stadspaleis sinds 2004 en nam ook de restauratie van het paleis voor zijn rekening.

Het Paleis op de Meir heeft doorheen zijn geschiedenis verschillende functies gehad. Tot voor kort huisden hier verschillende exploitanten en werd het meubilair in bewaring gehouden. In afwachting van een nieuwe invulling plaatsen we het meubilair nu terug en willen we iedereen uitnodigen om dit prachtig stuk erfgoed opnieuw in volle glorie te ontdekken.

Paleis op de Meir

Vier mee 800 jaar 't Stad

Op 28 februari 1221 kreeg Antwerpen stadsrechten. Hendrik I, de Hertog van Brabant ondertekende een document waarmee Antwerpen een aantal vrijheden kreeg op het vlak van rechtspraak en handel. De oorkonde van 1221 kan je nog steeds terugvinden in het Felixarchief van stad Antwerpen.  Een jaar lang viert Antwerpen 800 jaar geschiedenis met allerhande initiatieven, zoals de opening van het Paleis op de Meir.

Op de themawebsite 800 jaar 't stad, kan je ook digitaal genieten van reportages en artikels. 

 

Praktisch

  • Een bezoek reserveer je via Experience Antwerp. Je ontdekt er dan ook de openingsdagen en -uren
  • Per tijdslot worden maximaal x personen toegelaten
  • Mondmaskers zijn verplicht, ontsmet de handen bij het binnenkomen en hou 1,5 meter afstand
  • Een eigen smartphone en oortjes zijn nodig om de gidstoer te kunnen volgen.
  • Er wordt ook een foldertje voorzien aan het onthaal
  • Tickets worden enkel verplaatst indien u daar een geldige redenen voor heeft (medisch/ quarantaine). Neem in dit geval contact op met ons onthaal via 03 226 31 85 of info@herita.be
Open Monumentenkaart

Open Monumentenkaart op zak? Dit is jouw voordeel

Ben je lid van Open Monumenten? Breng dan zeker je Open Monumentenkaart mee bij je bezoek aan de expo in het Paleis op de Meir.  Je ontvangt aan de balie een waardebon van 5 EUR voor heerlijke chocolade bij The Chocolate Line van Dominique Persoone. De chocoladewinkel vind je op het gelijkvloers van het paleis.