Menu

Erfgoeddag maakt school op de sites van Herita

Erfgoeddag 2022 campagnebeeld

Deze monumenten van Herita doen mee

Met de roepnaam Erfgoeddag maakt school! belicht Erfgoeddag dit jaar het erfgoed van het schoolleven en -verleden. Op zondag 24 april vindt de ‘klassieke’ Erfgoeddag plaats. De week erna, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022, verschuift de focus naar leerkrachten en leerlingen.

Ook de monumenten van Herita werkten leuke activiteiten uit in het kader van dit evenement. Een overzicht van wat je op onze locaties kan beleven! 

Kasteel van Horst

Kasteel van Horst

Naar school gaan in het Kasteel van Horst: het was de realiteit voor jongens in het schooljaar 1962-1963. Tijdens de bouw van de nieuwe jongensschool in Sint-Pieters-Rode werd er namelijk enkele jaren lesgegeven in het kasteel. Ook op het einde van de 19de eeuw was er een schooltje in Horst. Ontdek historische schoolspelen, verhalen over kwajongenstreken, foto’s, getuigenissen en artefacten. Een super leuke uitstap voor jong en oud!

Voor bezoekers
Kom samen met ons het 19de en 20ste-eeuwse schoolwezen in Horst herbeleven tijdens Erfgoeddag! Zondag 24 april, 11.00-17.00 uur. Verschillende ruimtes in het kasteel zijn uitzonderlijk te bezoeken.

Voor scholen
Kom met je klas naar het kasteel voor een interactieve doe-rondleiding en restauratiewandeling. Reserveer via kasteel.horst@herita.be. Maandag 25 t.e.m. vrijdag 29 april.

Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde

Kom naar Kasteel Beauvoorde en ontdek de rijke schoolgeschiedenis van de  dorpjes Wulveringem en Vinkem. Stap binnen in de oude jongensschool naast het kasteel en leer meer over de typische architectuur van 19de-eeuwse schoolgebouwen. Om 14.00 uur vertelt schrijfster Anne Provoost je het verhaal van de grootscheepse evacuatie naar buitenlandse kolonies, die de Belgische overheid tijdens WOI organiseerde voor de kinderen uit de frontstreek.

Interesse in de restauratiewerken van het kasteel? Onze restauratiearchitecten vertellen je er alles over tijdens geleide rondleidingen. De jonge erfgoedliefhebbers kunnen zich in het park uitleven op oude kinderspelen.

Voor bezoekers
Zondag 24 april, 10.00 - 17.00 uur.

Tramsite Schepdaal

Tramsite Schepdaal

Ontdek tijdens Erfgoeddag welke geheimen we uit de doeken doen tijdens de vele klasbezoeken die we jaarlijks verzorgen. Een fototentoonstelling voert je langs de 60-jarige geschiedenis van het museum en het openbaar vervoer in het Pajottenland. Bovendien loopt er tot 11 september een overzichtstentoonstelling over het beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen. Er valt heel wat bij te leren!

Voor bezoekers
Zondag 24 april, 10.00 - 18.00 uur. 

Kasteel van Heers

Kasteel van Heers

Eindelijk is het zover. De officiële redding van het Kasteel van Heers is ingezet. VZW Heerlijk(heid) Heers en Herita nodigen je met veel plezier uit voor de publieke aftrap van dit immense project! Ook op Erfgoeddag zijn de deuren open: 

  • Kom naar de fototentoonstelling
  • Drink iets in de kasteelbar
  • Volg een gegidste rondleiding 
  • Ontdek de restauratieplannen

Voor bezoekers
Zaterdag 23 en zondag 24 april, 10.00 - 17.00 uur.