Menu

GEANNULEERD Tom Naegels @ be-MINE

27 november 2021 van 14:00 tot 17:00
BE-Mine

Details

Koolmijnlaan
3580 Beringen

Routebeschrijving
27 november 2021 van 14:00 tot 17:00
Lannoo

Over schrijver en boek

Tom Naegels is een Vlaams auteur, journalist en columnist. Zijn bekendste roman Los werd verfilmd door Jan Verheyen. Zijn journalistieke en opiniërende werk verschijnt in De Standaard. Het debat rond migratie is een van zijn kernthema's. Tom is daarnaast docent Creatief Schrijven aan de Universiteit Antwerpen.

Het boek Nieuw België beschrijft de geschiedenis van het naoorlogse België, meer bepaald de dertig ‘gloriejaren’ van wederopbouw en economische boom na de Tweede Wereldoorlog tot de eerste verkiezing van het Vlaams Blok in 1978. Het vertelt die historie met de nadruk op de mensen die uit andere landen hierheen gekomen zijn en de invloed die ze hebben gehad. Want de sterke groei die West-Europa toen beleefde, zou onmogelijk zijn geweest zonder de arbeidsmigranten uit de landen rond de Middellandse Zee.

Be-Mine

Over het monument

Geen betere plek voor deze lezing dan be-MINE in Beringen, een plek waar de migratiegeschiedenis tastbaar wordt. De mijnnederzetting is in al zijn verschillende onderdelen prachtig bewaard gebleven. Zowel de industriële site als de mijnterrils, de mijncité, het kolenspoor en de kolenhaven. Het complex is niet alleen bewaard en gerestaureerd, het heeft ook een duurzame herbestemming gekregen waardoor bijna alle gebouwen publiekelijk toegankelijk worden. Uniek in Europa!

Na de lezing neemt een gids je mee naar het Mijnmuseum en duik je mee in de ondergrondsimulator waar het harde leven van de mijnwerkers tot leven komt.