Menu

Fietsen in het groen rond Genk


Fietstocht Genk

Uniek uitgestippelde fietsroute langs natuur & erfgoed

Het bruisende Genk ligt tussen De Wijers en het Nationaal Park Hoge Kempen. Op deze fietsroute pikken we beide mee. We snuiven even de sfeer op in de binnenstad om dan de verkoeling van het bos op te zoeken rond toegangspoort Kattevennen. Via natuurgebied De Maten gaat het naar het Albertkanaal. In Bokrijk moeten we natuurlijk even ‘Fietsen door het water’, nog steeds het hoogtepunt qua fietsbeleving in de bosprovincie.

C-Mine

Praktisch

Wegens coronamaatregelen zijn erfgoedplekken gesloten of hanteren ze bijkomende maatregelen. Neem steeds contact op met de locatie om te informeren of bezoek mogelijk is.

  • Afstand: 41 km

  • Parking: C-Mine telt vier gratis parkings op de site. GPS: Evence Coppéelaan 91, Genk.

  • Start: Je vindt knooppunt 73 aan het grote rondpunt waar de Evence Coppélaan, de Vennestraat en de Wilde Kastanjelaan elkaar vinden

  • C-Mine is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan er ook fietsen huren. Vooraf te reserveren via www.fietsparadijslimburg.be

  • Overwegend vlakke route

  • Volg de knooppunten 73 – 72 – 249 – 250 – 30 – 29 – 560 – 82 – 98 – 243 – 91 – 92 – 71 – 242 – 72 – 73 

  • In het kader van de coronamaatregelen is het noodzakelijk je bezoek vooraf te reserveren bij de aangehaalde musea en monumenten

  • Nog meer activiteiten in de buurt? Surf naar www.toerismelimburg.be

C-mine expeditie

C-Mine

 De steenkoolmijn van Winterslag sloot in 1988. Begin 21ste eeuw kreeg het voormalige mijncomplex een heel nieuwe invulling. De C staat voor creativiteit en dat laat zich voelen. Met respect voor het verleden vestigden zich heel wat vernieuwende start-ups op de site. De gebouwen dateren uit het interbellum, de hoogdagen van de mijn. De elektriciteitscentrale achteraan in C-Mine is ronduit indrukwekkend. De C-Mine expeditie is een bijzonder belevingsparcours voor het hele gezin.

Leden van Open Monumenten betalen € 6 i.p.v. € 8 voor een bezoek aan de C-Mine expeditie. Voor deelname aan het familiespel ‘Waar is Cyriel’ betaal je € 6 i.p.v. € 8.

Emile Van Dorenmuseum

Emile Van Dorenmuseum

Genk was rond 1900 een rustig dorpje midden in de natuur. Het was een kunstenaarsdorp omdat veel kunstenaars en artiesten zich er lieten inspireren door het vele natuurschoon. De vondst van steenkool in 1901 gooide roet in het eten. Genk kende vanaf dat moment een enorme bevolkingsaangroei.

Eén van de gangmakers van Genk als kunstenaarsdorp was de uit Brussel afkomstige landschapsschilder Emile Van Doren (1865 – 1949). In zijn in 1913 gebouwde kunstenaarswoning vlakbij het Molenvijverpark is nu een museum gevestigd. Er hangen heel wat werken van Van Doren en andere kunstenaars van de Genkse School. Het museum is elke zondag van 14 tot 18 uur open of op afspraak. De toegang is gratis.

Voor leden van Open Monumenten worden hier soms exclusieve activiteiten georganiseerd.

Cosmodrome

Cosmodrome

Toegangspoort Kattevennen is één van de vijf toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het Planetenpad wijst de weg naar de Cosmodrome waar je in een 360°-full dome bioscoop het heelal op een spectaculaire manier beleeft. Je reist er als het ware tussen de sterren en kometen. In de sterrenwacht neem je zelf een kijkje door een telescoop. Op het terras van de cafetaria geniet je van de bosgeluiden. Je vindt er ook een picknicknatuurplaats ontworpen door natuurkunstenaar Will Beckers.

De Maten

Natuurreservaat De Maten

​​​​​​We fietsen dwars door het natuurreservaat De Maten, een wonderlijke brok natuur langs het Albertkanaal. Het is één van de oudste natuurreservaten van België. Er liggen verschillende vijvers, ontstaan door afdamming van de Stiemerbeek in de middeleeuwen. In de vijvers werd vis gekweekt. Je vindt er heide, veen, bossen en open graslanden en heel wat beschermde diersoorten die hier goed gedijen.

 

Openluchtmuseum Bokrijk

Bokrijk

In het openluchtmuseum van provinciaal domein Bokrijk ben je gemakkelijk een halve dag zoet. Markante, historische huizen staan er in ‘hun’ provincie opgesteld waardoor je ook goed de context meekrijgt. Deze zomer is de Bruegel-tentoonstelling absoluut de moeite van het ontdekken. In workshops wordt sterk de nadruk op de ambachten gelegd in het park. In het niet-betalende gedeelte kunnen kinderen terecht op een groot speelplein. In en rond Bokrijk kan je mooie wandelingen maken, zoals door natuurgebied Het Wik. Achter Bokrijk ligt aan knooppunt 91 de fietsbeleving van de provincie, fietsen door het water.

Knooppunt 243