Menu

Fietsen in het land van de Merode

Fietsen abdij Averbode

Uniek uitgestippelde fietstocht langs natuur & erfgoed

De prinsen de Merode hadden enorme gebieden in hun bezit. Nu kan je op dit snijpunt van drie provincies prachtige wandelingen en fietstochten maken. We vertrekken in een stiltegebied en fietsen door dichte bossen en open heide. We fietsen langs markante monumenten zoals het kasteel de Merode en de Abdij van Averbode wiens bewoners de streek mee vorm hebben gegeven.

 

Praktisch

Wegens coronamaatregelen zijn erfgoedplekken gesloten of hanteren ze bijkomende maatregelen. Neem steeds contact op met de locatie om te informeren of bezoek mogelijk is.

  • Afstand: 34 km
  • Parking: Zavelberg 10, Tessenderlo
  • Start: Knooppunt 334 bevindt zich in de verste uithoek van de parking, in de Heggebossenweg
  • Enkel in Westerlo kan je fietsen huren (knooppunt 83). Zie ook www.toerismewesterlo.be/fietsverhuur.
  • Overwegend vlakke route
  • Volg de knooppunten 334 – 335 – 15 – 14 – 39 – 13 – 89 – 84 – 83 – 84 – 88 – 17 – 18 – 25 – 334
  • In het kader van de coronamaatregelen is het noodzakelijk je bezoeken vooraf te reserveren
  • Nog meer activiteiten in de buurt? Surf naar www.demerodeonline.be
Fietstocht

Bosmuseum Gerhagen en Sint-Lambertuskerk

Bosmuseum Gerhagen

Midden in het stiltegebied ligt de Zandberg. Bovenop staat een uitkijktoren die je een zicht geef op de hele fietstocht kan volgen, als je door het dichte bladerdek kan kijken tenminste. In de verte is de Abdij van Averbode duidelijk zichtbaar. Aan de voet van de Zandberg ligt het Bosmuseum van Gerhagen. Het museum beschikt over een grote collectie opgezette vogels en doet dienst als poort van het Merodegebied.

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk in het centrum van Westerlo is een beschermd monument. Tegen de oostgevel bevindt zich een grafkapel, gebouwd in opdracht van de adellijke familie de Merode. De kerk kende een lange bouwgeschiedenis. Zo werden het koor en de kruisbeuk in de 15de eeuw gebouwd met ijzerzandsteen uit de omgeving. De bakstenen toren werd er pas in 1760 aan toegevoegd. Rondom de kerk ligt het kerkhof met verschillende grafmonumenten uit de 19de eeuw. In de kerk staat prachtig meubilair uit de 16de en 17de eeuw.

  • Knooppunt 83
  • Sint-Lambertusstraat 3b, Westerlo
Kasteel de Merode

Kasteel de Merode

Om het kasteel goed te kunnen bewonderen fietsen we net voorbij knooppunt 84 over de ‘Lange Brug’ waar we het fietsnetwerk even verlaten door aan de overzijde van de brug rechts het jaagpad langs de Grote Nete te volgen. Amper honderd meter verder krijgen we een goed zicht op het prachtige kasteel waar familie de Merode al meer dan vijf eeuwen resideert. De huidige bewoner Simon de Merode stelt het kasteeldomein regelmatig open voor evenementen en musicals. Rondleidingen voor groepen zijn enkel mogelijk op afspraak.

Leden van Open Monumenten kunnen hier af en toe genieten van exclusieve voordelen.

Fietstocht

Klompenmuseum

Afspanning Den Eik beschikt niet alleen over een zalig terras, maar ook over een heus klompenmuseum. In Laakdal was deelgemeente Vorst in de 19de en begin 20de eeuw een regionaal centrum van de klompennijverheid. Om de kennis van dit ambacht niet verloren te laten gaan, werd hier in de Afspanning een klompenmuseum opgericht. Je kan er ook klompen huren om achter het museum in het bos een belevingspad te bewandelen met verschillende ondergronden. Toffe gezinsactiviteit!

  • Tussen knooppunten 17 en 18
  • Hoeve Den Eik 1, Veerle (Laakdal). Voor oudere gps’en: Grensstraat 45, Veerle (Laakdal)
  • www.klompenmuseum.be
Abdij van Averbode

Abdij van Averbode

Om de voorkant van de abdij te bereiken, moeten we even een klimmetje doen. De barokke abdijkerk wordt prachtig weerspiegeld in de watervlakte op het binnenplein. De norbertijnenabdij werd in 1134 gebouwd en groeide alsmaar uit, vooral in de 17de eeuw, tot de abdij die ze nu is. In abdijcafé Het Moment in de 17de -eeuwse schuur kan je genieten van streekproducten. Elke zondag om 15 uur (tussen Pasen en Allerheiligen) is er een geleid bezoek van ongeveer anderhalf uur.

Leden van Open Monumenten genieten van korting bij een abdijbezoek en in de shop van Het Moment.