Menu

Fietsen langs de kunstmusea van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Fietstocht Deinze

Uniek uitgestippelde fietstocht langs natuur & erfgoed

Al sinds de 19de eeuw al laten generaties kunstenaars zich inspireren door het kronkelige verloop van de Leie tussen Deinze en Gent. Wij fietsen langs die pittoreske kunstenaarsdorpjes en genieten van de stilte in de Leiemeersen. 

Wegens coronamaatregelen zijn erfgoedplekken gesloten of hanteren ze bijkomende maatregelen. Neem steeds contact op met de locatie om te informeren of bezoek mogelijk is.

Praktisch

 • Afstand: 37 km
 • Parking: Brielpoort, Deinze
 • Start: Fiets vanaf de Brielpoort de Lucien Matthyslaan uit en ga links in de Brielstraat. Zo’n 100 meter eindigt de Brielstraat op het Sint-Poppoplein waar het eerste knooppunt (5) staat. Volg rechtdoor naar knooppunt 6
 • Deinze beschikt ook over een station. In het Fietspunt Deinze (Stationsstraat 58), vlakbij het station, kan je fietsen huren
 • Vlakke route
 • Volg de knooppunten 5 – 6 – 9 – 11 – 12 – 90 – 86 – 76 – 22 – 23 – 79 – 24 – 19 – 10 – 8 – 87 – 85 – 84 – 7 – 5
 • Tijdens de Biënnale van de Schilderkunst (26/7 – 18/10) kan je een combiticket kopen voor de drie musea aan 12 euro
 • In het kader van de coronamaatregelen is het noodzakelijk je bezoek vooraf te reserveren bij de musea en het kasteel
 • Nog meer activiteiten in de buurt? Surf naar www.toerisme-leiestreek.be
Bietenoogst van Emile Claus

Museum van Deinze en de Leiestreek

Hier hangen de grote Leiemeesters als Emile Claus, George Minne en Roger Raveel. Het museum biedt een chronologisch overzicht van de verschillende stromingen die hier in de Leiestreek actief waren. De magistrale ‘Bietenoogst’ van Emile Claus vult bijna een hele ruimte. Verder in het museum wordt ook aandacht besteed aan archeologische vondsten en aan de vergeten nijverheden van Deinze. Zo werd sinds eind 19de eeuw kinderspeelgoed gemaakt door de firma Torck in Deinze met een export over de hele wereld.

 • Vlakbij knooppunt 5
 • Lucien Matthyslaan 3/5, Deinze
 • Info: www.mudel.be
Fietstocht Astense sas

Astene As

Dit moet wellicht de meest gefotografeerde plek van Deinze zijn. De Leie kent een nogal bochtig verloop. Om zowat 5 kilometer aan bochten uit te sparen werd in 1861 een doorsteek van honderd meter gegraven. De twee sasmeesterhuizen dateren uit dezelfde periode. Je vindt aan de overkant van het sas een gezellig café waar streekbieren worden geschonken. Het café is een museum op zich. Hugo Claus bracht hier een deel van zijn jeugd door. Zijn grootvader was sasmeester. Op het water ligt het varend erfgoed van de vzw Historische Schepen, zoals den Ouden Schobiak uit 1899.

Kasteel Ooidonk

Kasteel Ooidonk

Tussen 1 april en 15 september is het kasteel toegankelijk voor bezoekers. De tuinen zijn het hele jaar door te bezoeken (betalend). Deze monumentale waterburcht uit de 16e eeuw kijkt uit over een oude Leiebocht. Toen de rivier vroeger buiten zijn oevers trad, konden de omwonenden hier op de binnenplaats terecht. Doorheen de eeuwen kreeg het kasteel het soms hard te verduren, maar altijd veerden de bewoners weer recht en herstelden waar ze konden. Het kasteel is nog steeds bewoond. De tuinen vormen een prachtige oase van groen. Naast het kasteel is een brasserie in het voormalige koetshuis.

Leden van Open Monumenten betalen € 8 i.p.v. € 10 voor volwassenen en voor kinderen € 2 i.p.v. € 3.

 • Knooppunt 12
 • Ooidonkdreef 9, Sint-Maria-Leerne (Deinze)
 • www.ooidonk.be
Museum Dhondt Dhaenens

Museum Dhondt-Dhaenens

Het Museum Dhondt-Dhaenens heropent op 26 juli met de Biënnale van de Schilderkunst. Er zal ondermeer werk van Luc Tuymans te zien zijn.

Het museum werd in 1967 opgericht door mecenassen Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Het modernistische gebouw herbergt hun eigen indrukwekkende kunstcollectie en biedt als kunstencentrum een podium aan internationale kunstenaars.

Leden van Open Monumenten kunnen hier hun waardebon inruilen voor 1x gratis toegang en een getrouwheidspunt sparen met de Open Monumentenkaart. Tien punten geven recht op een MDD Goodiebag met onder meer de catalogus en een pot museumhoning. In ruil voor vijf punten mag een tweede persoon het museum gratis bezoeken.

Raveelmuseum

Roger Raveelmuseum

Schilder Roger Raveel (1921 – 2013) woonde en werkte zijn hele leven in Machelen-aan-de-Leie. Hij liet er zich vaak door het Leielandschap inspireren. Zijn werken zijn te zien op de veren van Oostende tot in het Brusselse metrostation Merode. Het merendeel van zijn werk werd ondergebracht in dit museum dat door niemand minder dan architect Stéphane Beel ontworpen werd. De werken van Raveel staan chronologisch opgesteld zodat je duidelijk de evolutie ziet in zijn werken. Er vinden ook regelmatig wisseltentoonstellingen plaats.