Menu

forten en oorlogsmonumenten

Fort Napoleon
Fort LIefkenshoek
Lange Max Museum
In Flanders Fields Museum
Antitankgracht Haacht

Voel en beleef de spanning van eeuwen strijd

Wil je de koele gangen van forten en burchten ontdekken? Fiets of wandel je graag in het groen langs middeleeuwse vesten en omwallingen? Of word je stil van de uitgestrekte oorlogskerkhoven?

In Vlaanderen vind je op vele plaatsen militaire monumenten en overblijfselen van historische versterkingen. Een groot deel van dit erfgoed kreeg een nieuwe invulling en werd opengesteld voor het publiek met bijvoorbeeld belevingscentra, originele horeca, creatieve werkplekken of natuurgebieden. De boeiende verhalen achter deze historische locaties ontdek je tijdens je bezoek.

Fort LIefkenshoek

Onze erfenis als ‘strijdtoneel van Europa’

Vlaanderen is eeuwenlang het toneel van strijd en bezetting geweest. Verschillende grootmachten wilden kost wat kost de controle over de strategisch gelegen Lage Landen. En dus moesten de bewoners zich verdedigen, telkens aangepast aan de oorlogsvoering van die tijd. Van Romeinse omwallingen, vesten, middeleeuwse torens en burchten, tot latere forten, bunkers en loopgraven, overal tref je de sporen van door mensen gebouwde verdediging. Wie zo’n bijzondere plek bezoekt, voelt en beleeft de spanning van weleer.