Menu

Geef de Blankenbergse vissers een nieuwe thuishaven

Blankenbergse visser

De organisatie

De Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw werd opgericht in 1998. De vrienden zetten zich in  voor voortdurende vorming van haar gidsen-leden en voeren promotie voor het behoud van het Blankenbergs erfgoed. Door samenwerking met verschillende partners, door deelname aan lokale projecten en door reddingsacties voor bedreigd erfgoed speelt ze een belangrijke rol  in de groeiende waardering voor het architecturaal patrimonium van de stad.

Het erfgoed

Sinds 2000 ijvert de VSB voor het behoud van het Blankenbergs art nouveau-erfgoed.  En met succes! De aandacht die die VSB genereerde voor het uniekewandtegelpatrimonium resulteerde in de redding en restauratie van verscheidene erfgoedrelicten uit slooppanden zoals wandtegeltableaus en een glasplafond. Er kwam ook een aanmoedigingspremie voor eigenaars die in situ restaureren. De werking breidde in 2004 uit naar funerair erfgoed en interbellumpanden.

Blankenbergse visser

Het project

"Een nieuwe thuishaven voor Blankenbergse vissers"

In 2018 wordt de vroegere Vishandel Azuur, in de Molenstraat te Blankenberge afgebroken. In de winkelruimte bevinden zich uitzonderlijke tegeltableaus met fijngetekende portretten van een vissersechtpaar en zwierige zeedieren. Producent van de tegels: firma Helman, Sint-Agatha-Berchem. De VSB vzw zamelt geld in voor de verwijdering, restauratie en montage van de tableaus, die  later tentoongesteld worden in een publieke ruimte in Blankenberge.

Wil jij er mee voor zorgen dat de vissers een nieuwe thuis krijgen? Dat kan via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

  • Naam: Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw (VSB vzw)
  • Rekeningnummer: BE94 7450 2407 9614 - vermelding: gift - gidsen Blankenberge
  • Contactgegevens: Koninginlaan 109
    8370 Blankenberge
  • E-mail: vsb.vzw@gmail.com
  • Website: www.vsbvzw.be en www.kusterfgoed-vsb.be