Menu

Het mysterie van de verdwenen hoed van Ensor

Borstebeeld Ensor

10 oktober 2010. 16 uur. Het is druk in het Ensorhuis. Bezoekers lopen in en uit de museumwinkel op het gelijkvloers. Eén bezoeker smokkelt een zwart voorwerp mee naar buiten, de bekende hoed van Ensor. Geen enkele camera registreert de actie. Tot vandaag is de hoed spoorloos.

Dodenmasker Ensor

Een verdacht mailtje van De Stoete

De kapstok met jas en hoge zwarte hoed van baron James Ensor (1860 – 1949) staat op het gelijkvloers, vlakbij de museumwinkel. De hoed moet ontvreemd zijn tussen 16 en 17 uur, een druk moment in het museum. Niemand heeft iets gezien.

Even valt de verdenking op de actiegroep De Stoeten Ostendenoare die het al eerder op Ensor gemunt had. Ze maakten van de titel ‘baron’ op zijn graf het opschrift ‘geen barons’. Enkele dagen na de diefstal van de hoed komt op de redactie van de lokale Krant van West-Vlaanderen een mailtje binnen met daarin enkel ‘Na zijn baronstitel nu zijn HOED – haha De Stoete’. Van de hoed ontbreekt tot op vandaag elk spoor.

Ensorhuis Oostende

Replica van echte hoed

Kwam de politie langs die dag? Dat vragen we aan Collette Castermans, communicatieverantwoordelijke bij Mu.ZEE. Het Ensorhuis viel toen nog onder het beheer van Mu.ZEE. “We hebben die dag aangifte gedaan en de politie is ook komen kijken. Ik weet niet of daar later nog onderzoek naar gedaan is.”

De diefstal komt hard aan. “We zijn bijna zeker dat de hoed een replica is van de echte hoed van Ensor. Van de jas weten we dat niet zo zeker. De gestolen hoed had dus amper financiële waarde. Toch straalde die kapstok met de hoed en de jas iets uit. Je voelde er echt de aanwezigheid van Ensor. Hij was immers een imposant figuur.” Het Enorhuis bevat vooral replica’s om de leefwereld van Ensor na te bootsen.

Over het Ensorhuis en Mu.ZEE

Pas in 1917 verliet Ensor de zolderkamer van zijn ouderlijke huis en betrok hij het huis van zijn oom en tante in de Vlaanderenstraat 27. Op de eerste verdieping had hij zijn atelier in de zogenaamde Blauwe Kamer. Dit is wat we nu het Ensorhuis noemen. Het hele museum wordt op dit moment grondig onder handen genomen om er een interactief belevingsmuseum van te maken rond de figuur van Ensor. De kapstok met de jas staat er nog steeds. Het ‘nieuwe’ Ensorhuis opent in mei 2020.

Het kunstmuseum Mu.ZEE wijdde een hele vleugel aan de Oostendse meesters Spilliaert en Ensor. Bij het betreden van de vleugel hangt voor je een enorme foto met daarop James Ensor met zijn onafscheidelijke hoed die naast een gaslantaarn naar het drukbezette strand van Oostende staart.

Praktisch

In Mu.ZEE genieten leden van Open Monumenten van het groepstarief. Mu.ZEE, Romestraat 11, Oostende. 

Het Ensorhuis is momenteel gesloten en heropent in mei 2020. Vlaanderenstraat 27, Oostende.